Kraj převezme nemocnice i záchranky

17. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výjezdová pracovní skupina nasbírala v uplynulém období materiál pro tvorbu koncepce, který by měla přinést odpověď na otázku budoucí podoby nemocnic v kraji. Na té nyní zdravotnická komise pracuje...


Ředitelé se usmívají, ale málokomu je opravdu do smíchu

Jedenáct zdravotnických zařízení v rámci kraje Vysočina bude od příštího roku zřizovat krajský úřad.

Týká se to zejména všech pěti okresních nemocnic a záchranných služeb. Ve středu se ředitelé těchto institucí od budoucího zřizovatele dozvěděli organizační záležitosti, a ač odcházeli s úsměvem na rtech, málokomu bylo opravdu veselo. Obavy z budoucnosti totiž panují z různých důvodů na obou stranách. Zatímco psychiatrické léčebny a hygienické stanice bude od Nového roku obhospodařovat přímo ministerstvo zdravotnictví (MZd), zřizovatelem ostatních státních zdravotnických zařízení se od stejného data stane krajský úřad. Na Vysočině tak změní zřizovatele nemocnice v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči. Kraj bude rovněž zřizovat zdravotní záchrannou službu v Havlíčkově Brodě, Třebíči a Žďáru nad Sázavou, stejně tak mu MZd protokolem převede jihlavské Středisko územní záchranné služby. Kraj bude dále zřizovat Dětské centrum v Jihlavě, Dětský domov v Kamenici nad Lipou a Dětskou léčebnu sv. Kateřina v Počátkách. Obrovským otazníkem však stále zůstávají finance: současná zadluženost vysočinských nemocnic patří mezi největší v celé ČR. Konkrétní údaje kraj odmítl sdělit s tím, že zatím není zřizovatelem. Vedoucí odboru zdravotnictví Věra Švarcová zároveň odmítla dosud v médiích zveřejňovaná čísla, a to jako většinou účelová pro daný okamžik. „Rostoucí zadlužování svědčí o tom, že chyba je v systému. Osobně nejsem pro plošné oddlužení. To by jen skrylo rozdíly mezi špatně a dobře hospodařícími řediteli a od ledna by stejně začal dluh opět narůstat,“ uvedla problematikou pověřená radní kraje Martina Matějková (ODS) s tím, že kumulovaná ztráta včetně odpisů u všech pěti zařízení je „mnohem vyšší než uváděných 300 miliónů korun“. Nejvyšší ztrátu prý má havlíčkobrodská nemocnice, následovaná Třebíčí. Jihlava je údajně až na třetím místě a po ní je Nové Město na Moravě. Jediná nemocnice bez dluhů, alespoň do loňského roku, je v Pelhřimově. Minimálně prvního půl roku prý nemocnice „pojedou“ v nezměněné podobě. Výjezdová pracovní skupina nasbírala v uplynulém období materiál pro tvorbu koncepce, který by měla přinést odpověď na otázku budoucí podoby nemocnic v kraji. Na té nyní zdravotnická komise pracuje. „Stihne-li to do pololetí příštího roku, budu to považovat za úspěch,“ uvedla radní s tím, že MZd na to mělo 12 let, a přitom předává nemocnice v tomto stavu.

Ředitelé spokojeni

„Nejsem zvyklý od státních orgánů na takový přístup,“ shrnul dojmy ze schůzky ředitel havlíčkobrodské nemocnice Karel Přibyl a stejně jako jeho kolegové si pochvaloval, že zařízení s dostatečným předstihem ví, jak se na převod připravit. Jiného komentáře se však Právo od nikoho nedočkalo. Kromě preventivní loajality k budoucímu zřizovateli čeká na většinu ředitelů v příštím roce obhajování postu ve výběrovém řízení.

Jana Pechová, Právo, 17.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?