Kraj rozdělí nemocnicím miliony

8. 1. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sedmapadesát milionů korun dá krajské vedení do nemocnic v Jihomoravském kraji. Svou porci dostane i Kyjov a Hodonín. Celkovou částku určenou pro zdravotnictví schválili totiž krajští zastupitelé. Vedle těchto peněz poputuje do hodonínské nemocnice ještě čtyřiadvacet milionů korun na opravu lůžkové části...


„Kraj skutečně vyčlenil sedmapadesát milionů korun pro zdravotnictví. Zatím však bez konkrétního určení. Nedá se tedy říct, jaké částky půjdou do nemocnic v Hodoníně a Kyjově. O tom budeme rozhodovat, až stanovíme priority v tomto roce,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Podle jeho názoru půjde o přístroje, stavební úpravy a další nezbytné věci. „V tuto chvíli je opravdu nejdůležitější zachování stávajícího rozvoje krajských nemocnic,“ zdůraznil radní. Nemocnice v Hodoníně však již v tuto chvíli může počítat se čtyřiadvaceti miliony korun, které jsou určeny na opravu lůžkové části.

„Čtyřiadvacet milionů jsou peníze z Evropské investiční banky. Částka poslouží k pokračování opravy lůžkové části, která by měla být letos dokončena,“ informoval ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.

Výměna oken je nezbytná

Peníze by pak měly posloužit také provozním činnostem nemocnice. „Použijeme je na stavbu nové kuchyně a jídelny,“ řekl Tesařík. Hodonínská nemocnice se však hodlá ucházet také o část peněz ze sedmapadesáti milionů korun. Hlavní prioritou je podle Tesaříka zabránit ztrátě energie.

„Energetické hospodářství, výměna oken a zateplení nemocnice je to, co v současné době nemocnice potřebuje. Jde o finančně náročné projekty, jejichž hodnota přesáhne padesát milionů korun,“ zhodnotil ředitel. Vedení nemocnice připravuje pro tuto akci projekt do operačního projektu životního prostředí. Ten by měli předložit v květnu, či červnu.

„Musíme být připraveni. Mít aktualizované energetické audity budov, které jsou podmínkou v hodnocení projektu. Současně chceme předložit i energetické hospodářství kotelny,“ prozradil Tesařík.

Ředitel chce totiž docílit toho, aby nemocnice efektivně vyráběla teplo a také zabránila ztrátám, které jsou podle něj velmi vysoké. „Ten, kdo v nemocnici byl, si mohl všimnout provizorního zateplení oken například dekami. Tento stav musí skončit,“ zdůraznil ředitel.

Nemocnice v Kyjově by pro změnu chtěla peníze investovat do vnitřních oprav interního pavilonu. Ta ale sama o sobě podle ředitele nemocnice v Kyjově Igora Kalixe vyjde zhruba na čtyřicet milionů korun. „Dost pracně jsme o této investici jednali již s předchozím vedením kraje. V minulém roce jsme pak obdrželi dva miliony korun na vypracování projektu. Ten bychom chtěli začít co nejdříve uskutečňovat,“ řekl.

Rudolf Půlkrábek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?