Kraj se neshodne s odbory, zda si zdravotní sestry finančně polepšily

3. 9. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Královéhradeckém kraji se zřejmě v krajských zdravotnických zařízeních znovu rozhořel boj o navýšení platů středního zdravotnického personálu. Přitom právě před rokem v srpnu 2009 došlo k dohodě, v níž se kraj zavázal v následujících třech letech postupně zvyšovat plat.


Naopak odbory se zavázaly odvolat stávkovou pohotovost. Přislíbeno jim bylo také, že se výše platů středního zdravotnického personálu v krajských nemocnicích srovná s platy zdravotníků ve státních příspěvkových organizacích.

„Zatímco ještě v polovině roku 2008 dostávaly zdravotní sestry pracující v nemocnicích Královéhradeckého kraje mzdu slabě převyšující 19 tisíc korun měsíčně, ve stejném období letošního roku je to již více než 24 tisíc korun. Plat krajských zdravotních sester je tak nyní již o zhruba 2 tisíce korun vyšší než celostátní průměr. Vloni se pohyboval o necelé dva tisíce pod ním,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Tvrzení kraje je však v přímém rozporu s postojem odborářů z krajských nemocnic. Ti si stojí za tím, že hejtman Lubomír Franc (ČSSD) dohodu o navyšování platů středního zdravotnického personálu ignoruje a neměl by dále setrvávat ve funkci.

„Letošní navýšení mělo být realizováno od 1. července. Ale teprve začátkem srpna se podařilo vyvolat na naléhání odborů jednání. Na něm představitelé holdingu a kraje uznali naše výpočty s tím, že rozdíl ve mzdách a platech činí ke konci roku 2009 asi čtyři tisíce korun. Z toho vyplývá letošní nárok každého zdravotníka měsíčně, tedy asi tisíc korun,“ uvedla Iva Řezníčková z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

„První zářijový den nám z kraje sdělili, že střední zdravotnický personál v letošním roce žádné navýšení neobdrží. Vedení kraje a holdingu z důvodu nedostatku finančních prostředků účelově lže a tvrdí, že dohoda je v tomto roce plněna,“ tvrdí odboráři. Ti se následně shodli na právních krocích vůči kraji a holdingu. „V nejbližších dnech předáme stanovisko kraje všem zaměstnancům, netrpělivě očekávajícím navýšení mezd. A bude zvažována forma vyjádření nesouhlasu včetně opětovného oslovení zastupitelů kraje,“ dodala Řezníčková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?