Kraj se připravuje na lékařský exodus

22. 11. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravské nemocnice připravují krizové scénáře pro případ hromadného odchodu zaměstnanců. V některých chce na konci roku dát výpověď až devadesát procent lékařů.


Plně vybavená nemocniční oddělení, jejichž dveře jsou zamčené.
Není totiž nikdo, kdo by v nich pacienty vyšetřil. Novinová kachna? Ne tak docela.

K celostátní výzvě Děkujeme, odcházíme se v kraji už teď hlásí stovky nespokojených lékařů. Pokud protest dotáhnou do konce, budou mít ředitelé některých nemocnic na konci roku na stole výpovědi téměř všech svých doktorů. Vůbec nejvíc se jich zatím na odchod chystá ve Vyškově.

V tamní nemocnici se ke kampani připojilo už sedmdesát lidí, tedy téměř devadesát procent lékařů. „Přesné údaje mi představitelé našeho lékařského odborového klubu zatím nesdělili. Mohu jen předpokládat, že jde hlavně o mladší lékaře. Primáři a jejich zástupci se podle mých informací nepřipojí,“ uvedla ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová.

Právě na vedení jednotlivých oddělení teď nemocnice spoléhá. „V případě odchodu lékařů s jejich pomocí zabezpečíme fungování nemocnice,“ doufá Seidlová.

V podobné situaci jsou ředitelé prakticky všech nemocnic v kraji. Vysoké procento lékařů se podle tamních odborářů chystá k odchodu například v Ivančicích nebo brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. I tam, kde je podpora akce nižší, však chce jedenatřicátého prosince výpověď podat asi třetina doktorů. Takzvaným lékařským exodem protestují proti nedostatkům českého zdravotnictví. Požadují zrušení systému postgraduálního vzdělání. A plat, který odpovídá jeden a půl až trojnásobku průměrné mzdy.

Kolik z lidí, kteří se k výzvě přihlásili, výpověď napíše a po uplynutí dané lhůty skutečně odejde, zatím nikdo neví. S nedostatkem lékařů se ale nemocnice potýkají už teď. „Máme dlouhodobě neobsazených nejméně deset míst. A už teď to přináší značné komplikace,“ podotkl náměstek brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ivo Rovný.

Ještě víc než na počtu odcházejících lékařů záleží na jejich odbornosti. Někteří specialisté jsou totiž nepostradatelní. „Například invazivní radiolog, který dokáže zastavit krvácení v mozku nebo vytáhnout z něho krevní sraženinu. Těch je v Brně do deseti. Pokud polovina z nich odejde, máme velký problém pro celou jižní Moravu. Podobné je to s anesteziology. Můžeme mít plný stav lékařů na chirurgii. Ale nebude, kdo by uspával pacienty k operacím,“ upozornil Rovný.

Odchod lékařů může vést k uzavírání oddělení či klinik. Ale i kolapsu celých nemocnic a přesunu péče jinam. Jejich vedení teď sestavuje různé krizové scénáře.

Vedení nemocnic lékaře varuje, že s otevřenou náručí na ně jiný zaměstnavatel stejně nečeká. „Mnozí chtějí vyjádřit protest. Na personálním odboru se pak ptají, zda je případně vezmeme zpátky. Začít jinde prostě není tak jednoduché. Pokud naráz odejdou čtyři tisíce českých lékařů do západní Evropy, polovina z nich zůstane bez práce,“ varuje šéf brněnské Fakultní nemocnice Roman Kraus.

Řada lékařů s takovým názorem naopak zásadně nesouhlasí. „V Německu chybí asi sedm tisíc lékařů. A podle nedávné analýzy k tomu v příštím roce přibude dalších dva tisíce míst,“ tvrdí Ondřej Rennet, který má za sebou pracovní zkušenost v německém Sasku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?