Kraj soustředí nemocnice pod jednu střechu

11. 11. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jiný systém řízení svých osmi krajských nemocnic má v plánu vedení Moravskoslezského kraje. Chce je vést jako holding tím způsobem, aby se některé činnosti těchto zdravotnických zařízení soustředily na jedno místo či prováděly jedním společným způsobem.


Důvodem změny je podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase (ČSSD) zastavení ekonomického propadu nemocnic, které kraj zřizuje. „Potřebujeme z obratu 4,5 miliardy korun ušetřit 200 miliónů,“ vysvětlil hejtman a dodal, že za letošní první polovinu roku vykázala zdravotnická zařízení ztrátu přes 114 miliónů korun. Přitom vloni ve stejnou dobu hospodařila se ziskem, který byl vyšší než šest miliónů

„Bylo nám jasné, že musíme najít rezervy uvnitř systému hospodaření. Od holdingu si slibujeme větší přehlednost. Vždyť například jen účetních systémů v krajských nemocnicích funguje pět, což je složité a nepřehledné,“ vysvětloval Palas s tím, že centralizovat se bude také v jiných oblastech.

„Chceme vyjednávat za nemocnice jako celek, shromáždíme je takzvaně pod jednu střechu. Budeme moci tak provádět společné nákupy energií, materiálů, produktů, přístrojů a jiných potřebných věcí s tím, že dostaneme množstevní slevy. Tím pádem určitě ušetříme,“ upřesňoval hejtman.

Kvůli velmi špatnému hospodaření nemocnic se už před nějakou dobou vedení kraje rozhodlo provést v nich hloubkový audit. Zpracovat ho má za dva milióny korun společnost RGM medical. Výběr firmy se však nelíbí opozici, konkrétně ODS. Podle ní totiž v době vyhlášení výběrového řízení se RGM medical teprve zapisovala do obchodního rejstříku.

ODS také připomněla, že již dříve analyzovala situaci v krajských nemocnicích expertní pracovní skupina, takže audit už je zbytečný, potvrdí totiž jen tytéž informace. Podle hejtmana Palase však chystaný audit nebude dublovat práci členů pracovní skupiny, a navíc vybraná firma je tvořena lidmi, kteří založili holdingový systém na Slovensku.

„Mají nejen zkušenosti se zavedením holdingu, ale také s jeho provozem. Co se týká výsledků expertní pracovní skupiny, tak ty informují pouze obecným způsobem z ryze zdravotnického pohledu. Například o tom, že nám na Karvinsku přebývají ortopedické kapacity, kdežto na Opavsku je optimální situace. Nyní probíhající audit se kromě těchto záležitostí věnuje i nezdravotnickým oblastem,“ reagoval na připomínky opozice hejtman.

Audit by tak měl přijít s konkrétními kroky, co je třeba udělat, aby se docílilo úspor například ve stravovacích provozech, při ostraze objektu, v prádelnách a údržbě nemocnic.

Audit měl být původně dokončen do 24. listopadu, společnost RGM medical však kraj požádala o prodloužení termínu. Hejtman v tom včera problém neviděl, musí o tom ještě ale rozhodnout krajská rada. „Důležité je, aby byl audit vypracován kvalitně. Není podstatné, jestli o měsíc dříve či později,“ prohlásil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?