Kraj ustoupil, platy zůstanou

30. 9. 2011 10:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Obáváme se dalšího vývoje zdravotnictví, říká předsedkyně odborů Nemocnice v Karviné-Ráji Bohdana Doležalová.


O své platy minulý týden bojovaly zdravotní sestry a další nelékařský personál. Krajský úřad totiž v rámci úspor chtěl změnit tabulky pro odměňování. Odbory proto připravily minulé úterý protestní setkání před krajským úřadem a jednání s vedením kraje. Jak jednání dopadlo a co se protestujícím na návrhu nelíbilo, jsme se zeptali předsedkyně odborů zdravotnictví a sociální péče v Karviné Bohdany Doležalové.

Co konkrétně vám vadilo na návrhu kraje ke změně tabulkových platů?

Špatná ekonomická situace nemocnic by se neměla řešit snižováním platů zaměstnanců a návrh kraje o snižování platů byl. Podle tohoto scénáře by lidé přišli o část svých mezd - některým by se plat snížil o stokorunu, jinému až o tisíce. Samozřejmě to nejvyšší procento se týká služebně nejstarších zaměstnanců a platový postup podle nových tabulek by končil už po odpracování 20 let, což je čtyřicetiletý produktivní člověk.

Zástupci kraje ale tvrdili, že to, co by vzali na platech, by ředitelé nemocnic dali na odměnách. Proč jste byli proti?

Ředitelé nemocnic chtěli snížení platu dorovnat tzv. nenárokovou motivační složkou. Což v praxi znamená jediné, že v případě špatného hospodářského výsledku ji lze kdykoliv odebrat. V naší nemocnici nemá drtivá většina sester osobní hodnocení. Odvádí kvalitní ošetřovatelskou péči, a to bez příplatku. Domníváme se, že záměrem kraje bylo ušetřit finanční prostředky zaměstnanců s výjimkou lékařů. Toto řešení vnímáme jako nespravedlivé a jako klín, který se vráží mezi nás a lékaře.

Jak probíhalo jednání, kterých jste se účastnili? Přímo před úřadem proběhla dokonce nějaká „demonstrace“?

Protestní setkání proběhlo před krajským úřadem. Lidé chtěli vědět, jak jednání o platech dopadne. Na to, že termín jednání byl známý od pátku odpoledne, byl zájem lidí obrovský.
Cílem setkání bylo podpořit jednání na kraji, kde se měli sejít předsedové odborových organizací s představiteli kraje. Odboráři byli znovu připraveni říci jasné „Ne“ na krajem navrhovaný nový systém odměňovaní. K tomu jednání nakonec nedošlo, protože tentýž den se na jednání Tripartity zástupci k této otázce vyjádřili a návrh chystaných změn pozastavili. Hejtman pak sám lidem oznámil, že došlo k pozastavení navrhovaných platových tarifů.

Myslíte si, že jste své platy vybojovali, nebo se bojíte dalších opatření?

Jednání o platech bych nenazvala bojem, ale jednáním a vyjasněním si názorů a postojů. Minulý týden samozřejmě vládlo nadšení, emoce byly pozitivní. Máme však obavy z dalšího vývoje, a to v celém zdravotnictví. Věříme ovšem, že si kraj zvláště po vyjasnění situace bude práce lidí v nemocnici vážit a že nedojde ke snížení našich platů. Rozhodnutí pana hejtmana jsme přivítali a věříme, že další dialog s ním bude probíhat stejně konstruktivně, jako v tomto případě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?