Kraj vrátí poplatky v každé lékárně

13. 7. 2009 10:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromí lékárníci z Karlovarska jsou nadšeni, kraj se totiž jako první v republice rozhodl proplácet poplatky lidem ve všech lékárnách. Česká lékárnická komora i Grémium majitelů lékáren záměr vítají, podle nich je to první krok ke zrovnoprávnění. Nevýhodou je ale poměrně složitý systém, který by mohl pacienty odradit...


Karlovarský kraj zatím proplácí poplatky v jediné krajské lékárně v Karlových Varech. Hejtmanství dlouhou dobu slibovalo, že otevře lékárny i v Sokolově a v Chebu, nepodařilo se mu ale sehnat personál a proto se rozhodlo zvolit jiný způsob. Poplatky proplatí v každé lékárně. Krok sice všechna odborná sdružení vítají, pochybnosti ale zůstávají nad systémem proplácení, ten je totiž poměrně složitý.

Složitý systém

Lidé budou muset poslat ústřižek od zaplaceného léku spolu s žádostí o vrácení poplatku na kraj a ten jim peníze zašle buď na účet nebo složenkou. Žádost si navíc budou muset stáhnout buď z webu nebo si ji vyzvednout v lékárně. Pro řadu pacientů to bude příliš komplikované a navíc budou muset zaplatit za poštovné. Návrh ale počítá i s tím, že pacienti, kteří chodí do lékárny častěji, by mohli posílat žádost o vrácení poplatků například jednou za měsíc, a ne po každé návštěvě lékárny. Tak alespoň zní první verze, radní ale dodávají: přesná pravidla refundace teprve připravujeme, nic není definitivní.

Zastaví to soudní spory

Vedle technických důvodů přispěly k rozhodnutí kraje i čím dál častější soudní spory s privátními lékárnami. Ty totiž kraj žalovaly kvůli diskriminaci v podnikání a soudy jim často daly zapravdu. Toto rozhodnutí by tak mohlo žaloby zastavit. I když zatím není jasné, kolik pacientů možnost využije. Pokud se systém proplácení nezmění, kraj odhaduje, že si o poplatky řekne zhruba 20 procent lidí. Podle hejtmana by krok měl také ulehčit jediné krajské lékárně v areálu karlovarské nemocnice. Po zavedení vracení poplatků jí prudce vzrostla návštěvnost a lékárna v personálním oslabení sotva stačila pacienty obsluhovat a navíc plnit svou hlavní činnost, tedy zásobovat nemocnici léky.

Rozhodnutí vítáme

I přes technické nejasnosti Česká lékárnická komora rozhodnutí vítá. „Pokud to bude provedeno tak, že budou dodrženy všechny zákonné podmínky, to znamená, že pacient poplatek uhradí a kraj mu ho pak proplatí, tak je to zrovnoprávnění pacientů a zdravotnických zařízení a my souhlasíme,“ reagoval pro ČTK mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Podobně se vyjádřil i předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?