Kraj vypracuje analýzu podmínek provozu hustopečské nemocnice

14. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj dá vypracovat nezávislou právní analýzu podmínek veřejné soutěže na provozovatele hustopečské nemocnice. Považuje je za diskriminační a město je nehodlá ani po schůzce se zástupci kraje změnit.


Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) podmínky znemožňují kraji, aby se do něj přihlásil. Analýza má napovědět, jak může kraj dál postupovat. Město jako zřizovatel má k podobě veřejného soutěže své důvody, řekl ČTK starosta Luboš Kuchynka (ODS). Hustopeče hledají provozovatele nemocnice kvůli dlouhodobým ekonomickým problémům zařízení.

O změnách podmínek jednal s vedením Hustopečí krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Marek Šlapal (ČSSD). „Zjednodušeně se mu dostalo odpovědi, že město nemá na podmínkách co měnit. Z našeho hlediska jsou pro kraj diskriminační a neumožňují mu přihlásit se do výběrového řízení,“ řekl Hašek.

„Kraj není provozovatelem služeb a nemocnice, jakožto jeho příspěvkové organizace, zase nesplňují podmínku, že by měly zkušenost s řízením více organizací,“ uvedl Šlapal důvody, které podle něj kraj vyřazují ze hry. Kraj proto nechá vypracovat analýzu nezávislou externí právnickou firmou. „Budeme se bránit možnostmi, které z analýzy vyplynou,“ dodal Hašek.

Podle něj má kraj zájem o udržení veřejného zdravotnictví v Hustopečích a okolí a přihlášením do výběrového řízení chce zabránit tomu, aby se nemocnice dostala do rukou soukromému subjektu. „Nevzdáme se možnosti zúčastnit se tohoto tendru, ovšem chceme, aby byl férový a nediskriminoval Jihomoravský kraj,“ doplnil Hašek.

Město podmínky změnit nechce. „Krajskému radnímu Markovi Šlapalovi jsme podmínky výběrového řízení vysvětlili a seznámili jsme ho s důvody našeho rozhodnutí. Měnit je nebudeme, protože k tomu nemáme žádný důvod,“ řekl ČTK Kuchynka. Dodal, že město hledá pro nemocnici zkušeného a kapitálově silného provozovatele.

Hustopečská nemocnice měla loni ztrátu přes sedm milionů korun, což zatěžuje rozpočet města. Proto na její provoz vyhlásilo výběrové řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?