Kraj Vysočina si pro nemocnice vezme překlenovací úvěr

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Překlenovací úvěr ve výši 150 milionů korun včera schválili zastupitelé kraje Vysočina. "Peníze z úvěru budou mezi jednotlivé nemocnice rozděleny podle procentuálního podílu jednotlivých zařízení na celkových tržbách...


JIHLAVA - Krátkodobý překlenovací úvěr pro zadlužené nemocnice ve výši 150 milionů korun včera schválili zastupitelé kraje Vysočina. Kraj chce úvěrem docílit toho, aby nemocnice mohly dříve disponovat s penězi, které jim slíbila vláda, a dosáhnout tak jejich lepší pozice při jednání s dodavateli. Konkrétní využití finanční výpomoci pro jednotlivá zařízení schválí rada kraje.

Vláda pro pět nemocnic, které spravuje kraj Vysočina, přidělila 181,8 milionu korun, což je vzhledem k auditovaným dluhům nemocnic ke konci roku 2002 asi 30 procent dlužné částky. Radní na základě jednání se členy vlády předpokládali, že kraj získá kolem 300 milionů. Stát kraji nemocnice předal se zhruba 600 milionovým dluhem. Podle hejtmana Františka Dohnala vláda nedodržela dohodnuté principy ani objemy. Poté, co bude mít kraj k dispozici rozhodnutí vlády, pokusí se podniknout kroky k navýšení částky.

„Peníze z úvěru budou mezi jednotlivé nemocnice rozděleny podle procentuálního podílu jednotlivých zařízení na celkových tržbách, tedy podle výše výkonů,“ vysvětlil předkladatel návrhu a náměstek hejtmana Miloš Vystrčil (ODS). Peníze tak dostanou všechna zařízení, tedy i nemocnice, které hospodaří dobře. Tržby nemocnic loni činily dvě miliardy korun.

Nejvíce peněz podle stanoveného klíče dostane jihlavská nemocnice, a to 33,6 milionu korun. Havlíčkobrodská získá 33,4 milionu, novoměstská, která má třetí nejvyšší tržby, dostane přes 32 milionů korun. Třebíčské kraj přidělil téměř 29,5 milionu Kč. Nejméně výkonů vykázala nejmenší, pelhřimovská, nemocnice, která získá 21,4 milionu korun. Hospodaří přitom nejlépe - koncem září dlužila po splatnosti 6,6 milionu korun. Peníze tak může využít na svůj další rozvoj. Ředitelé nemocnic by nyní radě měli předložit seznam nejnutnějších potřeb svých zařízení.

S pomocí pro nemocnice v rozsáhlé diskusi nesouhlasil jediný zastupitel, a to senátor Josef Novotný (nezávislý). Podle něj by důsledky svých kroků měli nést dodavatelé, kteří nemocnicím dodávali zboží a služby na dluh. Nesouhlasil ani s klíčem rozdělení pomoci. „Přidal bych jedině pelhřimovské nemocnici, protože hospodaří dobře a pomoc si zaslouží. Ostatním bych nedal nic,“ uvedl v rozpravě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?