Kraj Vysočina zavede systém elektronického objednávání k lékařům

16. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina by mohl zřejmě jako první v Česku zavést koncem příštího roku systém elektronického objednávání pacientů v krajských zdravotnických zařízeních. Systém by se posléze měl rozšířit i na objednávání u privátních lékařů.


Se zavedením projektu kraji vypomohou odborníci z Tchaj-wanu, kde systém úspěšně funguje už řadu let. ČTK to řekl šéf krajského odboru informatiky Petr Pavlinec.

„Pacient se bude moci u svého praktického lékaře nebo i specialisty objednat elektronicky přímo na určitý čas. Bude se tak minimalizovat čekací doba,“ řekl Pavlinec.

Systém bude mít i zpětnou vazbu - při mimořádné události nebo nemoci lékaře by pacient dostal zpětné avízo. Koncepci projektu kraj podle Pavlince připravoval dva roky.

Princip je podle Pavlince stejný jako na některých úřadech při objednávání na určitý úřední úkon. Například v Jihlavě funguje na odboru dopravy, kde se lidé mohou objednat na určitý čas při vyřizování nových řidičských průkazů.

Bude se tak minimalizovat čekací doba

„V tomto případě bude možná o něco složitější, lékaři nesedí u přepážky, ale mají víc úkonů, bude proto nutné částečně organizovat i čas lékařů,“ dodal Pavlinec.

Náklady na zavedení systému by podle Pavlince mohly dosáhnout nejvýše několika milionů korun, tchajwanská strana navíc údajně nabídla kromě odborné pomoci i finanční dotaci.

Zkoušky by se mohly uskutečnit v létě příštího roku, koncem roku 2010 by systém mohl začít fungovat v krajských zařízeních.

„Na Tchaj-wanu tento systém funguje úspěšně několik let, je to pro tamní lidi jeden z nejoblíbenějších a nejvyužívanějších elektronických systémů veřejné správy. Nevím o tom, že by podobný systém v Česku fungoval ve větší měřítku, snad ho používají některá privátní zařízení,“ uvedl Pavlinec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?