Kraj: Za sliby ministra zdravotnictví hejtmani zodpovídat nebudou

1. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera pronesená na adresu hejtmanů v poslední době překročila podle Josefa Novotného (ČSSD), prvního muže Karlovarského kraje, únosnou mez.


„Ministr mimo jiné prohlásil, že krajské nemocnice už dostaly peníze na zvýšení platů zdravotníků. A to prostřednictvím úhradové vyhlášky připravené ministerstvem zdravotnictví, na jejímž základě zdravotní pojišťovny posílají nemocnicím zálohové platby. Vyšší platy jim byly přislíbeny memorandem uzavřeným mezi státem a lékaři v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Vedení krajů však podle ministra záměrně netlačí na ředitele krajských nemocnic, ať peníze do platů dají. Proč? Aby to prý vypadalo, že ministerstvo neplní sliby dané zdravotníkům,“ vysvětlil hejtman Novotný.

V Karlovarské krajské nemocnici činí přislíbené, až desetiprocentní navýšení mezd u lékařů včetně odvodů asi 12, 5 milionu korun. „Ovšem po důkladné analýze úhradové vyhlášky na letošní rok, kterou provedlo vedení Karlovarské krajské nemocnice, lze naprosto jasně říci, že peníze na platy zdravotníků Karlovarské krajské nemocnici, tedy nemocnicím v Karlových Varech a Chebu, v rámci plateb zdravotních pojišťoven dány nebyly,“ zdůraznil Josef Novotný.

Ke stejnému závěru dospěla podle něj i Asociace krajských nemocnic, která sdružuje nemocnice zřízené či založené kraji. „Výroky ministra zdravotnictví se tedy nezakládají na pravdě a jde o opakovanou účelovou snahu přenést zodpovědnost ministerstva za chaos ve financování zdravotnictví a za plnění příslibu zdravotníkům na vedení krajů,“ doplnil hejtman.

V důsledku této situace Josef Novotný inicioval setkání s ředitelem pobočky VZP pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jiřím Wimmerem a s představiteli dalších zdravotních pojišťoven, aby je informoval o postoji kraje v této věci.

„Dále budu chtít také vysvětlení, proč vydávají zdravotní pojišťovny na pacienty z Karlovarského kraje ročně nejméně peněz ze všech ostatních regionů. Za jednu z příčin tohoto stavu u nás totiž považuji například zrušení samostatné pobočky VZP v Karlovarském kraji,“ konstatoval hejtman kraje Josef Novotný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?