Kraj: Zlínské nemocnici nehrozí přes dluhy bankrot ani prodej

25. 9. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínské krajské nemocnici nehrozí podle vedení Zlínského kraje přes velké dluhy bankrot. Kraj coby zřizovatel nehodlá ani nemocnici pronajímat či prodávat.


Kumulovaná ztráta nemocnice činí za poslední léta přes 400 milionů korun, dalších více než 200 milionů korun dluží nemocnice za léky a zdravotnický materiál, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ). Hospodaření nemocnice v pololetí skončilo se ztrátou asi 100 milionů korun.

„V současné době se v médiích objevují informace, že jsou finanční skupiny, které mají zájem o odkup nemocnic, které jsou v ekonomických problémech. Zatím se žádné kontakty v tuto chvíli neobjevily. Rozhodně kraj za současné koalice neuvažuje o pronájmu či prodeji,“ uvedl Nečas. Krajskou koalici tvoří ČSSD, zemanovci a KSČM.

Kraj podle Nečase vložil do nemocnice za poslední léta především majetek, tedy budovy a plochy. „V současné době má nemocnice majetek za asi dvě miliardy korun,“ řekl Nečas. Kraj do nemocnice vložil také peníze, asi 400 milionů korun.

Nová krajská rada také vyměnila vedení nemocnice, v jejím čele stojí Pavel Calábek, který již dříve zlínské nemocnici šéfoval, poté byl ředitelem kroměřížské nemocnice. „Očekáváme od něj takzvané krizové řízení, tedy úsporu provozních nákladů a vyjednání lepších podmínek se zdravotními pojišťovnami,“ poznamenal hejtmanův náměstek.

Kraj chce nemocnici pomoci tím, že vytvoří organizaci pro společný nákup léků pro všechny čtyři nemocnice kraje. Chce tím ušetřit 12 až 18 procent nákladů, tedy ročně asi 150 milionů korun. Bude také hledat peníze, které do nemocnice vloží. „Buď si kraj vezme půjčku od banky, nebo najde peníze z jiných odborů,“ uvedl Nečas. Hejtmanství v červnu navýšilo základní kapitál nemocnice o 30 milionů korun, dalších 15 milionů šlo do vsetínské nemocnice.

Kvalitu zdravotní péče ve zlínské Baťově nemocnici podle Nečase její ekonomické problémy nesníží. „Je možné, že na konci roku se omezí některé operační výkony, které pojišťovny již nenasmlouvaly, například operace kyčelních kloubů,“ podotkl Nečas.

Radikální propouštění se v nemocnici podle něj neočekává. „Je možné, že k nějakému snížení počtu zaměstnanců dojde, v posledních dvou třech letech se počet zaměstnanců zvýšil, aniž by se zvýšil počet výkonů,“ uvedl Nečas.

Ekonomická situace není dobrá ani v ostatních nemocnicích kraje. Kroměřížská nemocnice bude muset zřejmě kvůli nedostatečnému počtu výkonů vrátit VZP loni přijaté zálohy až 30 milionů korun. Ztráty nemocnice tak budou letos činit asi 40 milionů. Vsetínská nemocnice měla v polovině roku ztrátu přes deset milionů a nemocnice v Uherském Hradišti asi tři miliony korun. Podle Nečase za to může především špatná úhradová vyhláška.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?