Kraj zřizuje tým na kontrolu hospodaření nemocnice

15. 4. 2009 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozporuplné reakce vyvolala mezi lékařskou veřejností zpráva, že Karlovarský kraj hodlá zřídit čtyřčlennou pracovní skupinu, která bude kontrolovat hospodaření Karlovarské krajské nemocnice. Potvrdil to hejtman Josef Novotný (ČSSD). "To není nedůvěra, chci mít informace o současném stavu financování nemocnice," řekl....


Členem čtyřčlenné skupiny bude i Kamil Kastner, odvolaný ředitel chebské nemocnice

Rozporuplné reakce vyvolala mezi lékařskou veřejností zpráva, že Karlovarský kraj hodlá zřídit čtyřčlennou pracovní skupinu, která bude kontrolovat hospodaření Karlovarské krajské nemocnice.

Potvrdil to hejtman Josef Novotný (ČSSD). „To není nedůvěra, chci mít informace o současném stavu financování nemocnice. Pracovní skupinu směrujeme jako pomoc, protože tým, který nyní pracuje na strategii ve zdravotnictví v kraji, se tímto nezabývá. Skupina by také měla řešit vazby mezi nemocnicí a pojišťovnami,“ vysvětlil záměr hejtman. Zároveň potvrdil, že členem této skupiny má být Kamil Kastner, odvolaný ředitel chebské nemocnice a současný vedoucí odboru financí karlovarského magistrátu. „To byla moje aktivita. V týmu bude také Dagmar Divišová, vedoucí finančního a ekonomického odboru krajského úřadu, a krajský zdravotní rada Joža Lokajíček,“ uvedl hejtman.

Podle něj by měla skupina začít pracovat už tento týden, tedy jakmile její vznik potvrdí rada kraje. Krajská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (hnutí Doktoři) se ovšem od této skupiny distancuje. „Je to kvůli nedůvěryhodnosti bývalého ředitele chebské nemocnice Kastnera,“ uvedla. Výhrady má i Jiří Fojtík, generální ředitel krajské nemocnice, jenž Kastnera z funkce ředitele odvolal. „Oficiálně nic nevím, ale pokud to bude pravda, pak se ohradím. Kamil Kastner není podle mne nezaujatá osoba,“ zdůraznil. Proti je i krajský zastupitel a senátor Jan Horník (Alternativa). „Není to krok správným směrem. Kamil Kastner není nezávislý odborník. Byl úzce svázaný s bývalým vedením krajské nemocnice,“ uvedl. Kastner chebskou nemocnici řídil v době, kdy její vedení podléhalo České zdravotní. S touto firmou pak ale kvůli dluhu 120 milionů korun kraj neprodloužil smlouvu.

Ivana Kalinová,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?