Kraj zvýšil základní kapitál ztrátové nemocnici v Kroměříži

17. 9. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj zvýší základní kapitál nemocnici v Kroměříži. V současné době činí 67 milionů korun, zastupitelé dnes rozhodli o peněžitém vkladu ve výši 50 milionů. Situace v akciové společnosti ve vlastnictví hejtmanství je dlouhodobě velmi špatná a podle některých je prakticky na hranici bankrotu...


Rozhodnutí podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) znamená lepší podmínky při vytváření obchodních vztahů. Kroměřížská nemocnice loni skončila v červených číslech, když vykázala ztrátu 54,1 milionu korun. O rok dříve ztráta činila přibližně 13,1 milionu korun.

Zvýšení základního kapitálu ovlivní ukazatel zadluženosti a pro příští období přinese i zlepšení hospodářského výsledku o 1,6 milionu korun. Nemocnice uspoří na úrocích z půjčky, které činily čtyři procenta za rok. Další navýšení o deset milionů Kč společnost použije na splacení závazků.

S dnešním rozhodnutím souhlasili prakticky všichni krajští zastupitelé přítomní na jednání. Jaroslav Kučera z opoziční KSČM na fóru řekl, že materiál klub strany podporuje, nicméně žádá předložení výkazů hospodaření všech nemocnic ve vlastnictví kraje za rok 2008 a závěry rady k těmto výkazům. „Vzhledem k tomu, že jsme v opozici, neplníme funkci valné hromady těchto obchodních společností. To plní krajská rada,“ doplnil.

V červených číslech loni skončily i nemocnice ve Vsetíně a Zlíně, společně s kroměřížskou tak vykázaly ztrátu přes 120 milionů Kč. O rok dříve to bylo 11,299 milionu. Uherskohradišťská vykázala zisk 13,169 milionu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?