Kraje mají úsporný recept pro zadlužené nemocnice

15. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Privatizovat, nebo zrušit. To je recept středočeského hejtmana na záchranu zadlužených nemocnic. K radikální kúře hejtmana Petra Bendla se přidávají další kraje. Pokud by se jeho plán prosadil v celé České republice, snížil by se počet nemocnic poskytujících špičkovou péči na třetinu...


K radikální kúře hejtmana Petra Bendla (ODS) se přidávají další kraje. Pokud by se jeho plán prosadil v celé České republice, snížil by se počet nemocnic poskytujících špičkovou péči na třetinu.

Se změnami nelze otálet, tvrdí Bendl, protože poměry v zadlužených zdravotních ústavech ohrožují i kvalitu péče. Krajské samosprávy přitom nechtějí nejvážnější potíže ani zveřejnit, aby nemocnice neztratily pověst.

Podle představ kraje se už transformuje nemocnice v Příbrami, která loni měla ztrátu 60 miliónů a letos se dluhů zbavila. Potřebuje však miliardu na obnovu zchátralých budov.

Středočeský plán počítá s tím, že o Příbram a tři další velké nemocnice se bude opírat krajská zdravotní síť.

Ostatní nemocnice se nabídnou soukromým investorům - měly by se soustředit na ambulantní služby a doléčení. Hlavní potíží jsou peníze na modernizaci.

Nemocnice mohou samy něco vydělat, kraj může pomoci dotací, podle názoru Středočechů se ale neobejdou bez soukromých investorů.

Plány pravicového krajského vedení kritizuje opoziční ČSSD. Bendlovi vyčítají, že převádí nemocnice na obchodní společnosti a nebrání se soukromým investicím. ČSSD doporučuje neziskové organizace a věří, že zdravotnictví lze udržet z veřejných zdrojů.

Ústecká exekuce

Středočeský plán přebírají kraje, které se dostanou do potíží. Na akciové společnosti převedl nemocnice Plzeňský kraj poté, co mu soud obstavil majetek za dluhy krachujícího ústavu v Plané.

Minulý týden se stalo totéž v Ústeckém kraji. Soud totiž uznal návrh na exekuci za půlmilionový dluh, který ještě před rokem 1997 způsobila Lékárenská služba Teplice.

Ústečtí se odvolali, protože platit nechtějí. Upozorňují, že za dluh nenesou odpovědnost a pokud odvolání nevyjde, budou náhradu žádat od státu.

I bez exekuce přitom mají Ústečtí důvody využít „středočeský model“ Loňské dluhy nemocnic za téměř dvě stě miliónů pokryla mimořádná státní dotace, letos jsou sice nižší, přesto dosahují za čtyři měsíce ke třiceti miliónům.

„Zatím probíhají kontroly, hospodaření nemocnic nebylo transparentní,“ vysvětluje hejtman Jiří Šulc (ODS).

Chystá se zrušit oddělení nemocnic, které si konkurují v jednom regionu. Už rok se v Ústí diskutuje o plánu, že kraji stačí dvě nemocnice, jedna v Ústí a druhá v Mostě, které by mohly mít pobočky v jiných městech. Zatím kraj prodal nejvíc zadluženou nemocnici v Lounech.

Ústí to má složitější než Plzeňsko a střední Čechy. Ty mohou spoléhat na specializovanou péči státních nemocnic v Plzni či Praze. Na severu Čech chtějí dražší obory soustředit do ústecké Masarykovy nemocnice, kde probíhá nákladná rekonstrukce. Investorem je ministerstvo a krajští úředníci nemohou plán přestavby přímo ovlivnit.

Prostějovské rozpaky

Dědictví minulosti se připomnělo i v Olomouckém kraji, kde minulé pondělí slavnostně otevřeli nemocnici v Prostějově. Stavěla se dvacet čtyři let, jen za posledních deset se investovala miliarda.

Dnes ale není jisté, že bude třeba. Provoz nemocnice naopak může zadlužit celý kraj. Například loni skončila nedokončená nemocnice ve ztrátě 50 miliónů.

Z Prostějova trvá navíc cesta autem do Olomouce, kde mají lidé k dispozici ještě specializovanější péči, patnáct minut.

Prostějovskou nemocnici převzal loni krajský úřad. Ředitel zdravotního odboru Josef Gerold tvrdí, že se musela dokončit: „Zakonzervování by stálo víc než dostavba“.

Kraj vlastní vedle Prostějova ještě nemocnici ve Šternberku (15 km od Olomouce) a Přerově (20 km). Kdyby úřad použil středočeskou metodu, přežila by z nich nejvýš jediná.

„Nelze ale vzít kružítko a třicet kilometrů od Olomouce zrušit všechny nemocnice. Vše se bude ještě vyvíjet,“ říká Gerold, který jinak středočeskou koncepci schvaluje. Kraj hodlá zatím omezovat lůžka a jednotlivá zařízení se chystá specializovat.

JAK BY SE ZMĚNILA SÍŤ NEMOCNIC PODLE STŘEDOČESKÉHO VZORU:
Praha - 3 fakultní nemocnice
Středočeský kraj - Kladno, Příbram, Mladá Boleslav, Kolín (Benešov)*
Jihočeský kraj - české Budějovice, Tábor, Jindřichův
Hradec (Písek, Strakonice)
Plzeňský kraj - Plzeň (Klatovy)
Karlovarský kraj - Karlovy Vary (Sokolov, Cheb)
Ústecký kraj - Ústí nad Labem, Teplice, Most,
Chomutov (Litoměřice)
Liberecký kraj - Liberec (česká Lípa)
Královéhradecký kraj - Hradec Králové, Náchod (Jičín)
Pardubický kraj - Pardubice (Litomyšl)
Vysočina - Jihlava, Třebíč, Havlíčkův Brod (Nové Město na Moravě)
Jihomoravský kraj - Brno, Vyškov, Kyjov, Břeclav, Znojmo
Zlínský kraj - Zlín, uherské Hradiště, Vsetín (Kroměříž)
Olomoucký kraj - Olomouc, Šumperk (Prostějov, Přerov)
Moravskoslezský kraj - Ostrava, Karviná, Havířov, Frýdek-Místek, Třinec, Opava (Nový Jičín, Krnov)
Středočeské zastupitelstvo označilo za oblastní ty nemocnice, které v zásadě pokryji třináct základních oborů medicíny. V tabulce jsou vyjmenovány nemocnice, které splňuj! tuto podmínku v jednotlivých krajích. Pokud má nemocnice méni než 500 lůžek, je uvedena v závorce. Ve Středočeském kraji je taková nemocnice v Benešové. O její budoucnosti nemají krajští radní jasno.

Petr Holub, Martina Macková, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?