Kraje: Proplácením poplatků zákon neporušujeme, budeme dál jednat

6. 1. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmani všech čtyř krajů, se kterými ministerstvo vnitra zahájilo správní řízení, se shodují, že při proplácení zdravotnických poplatků postupují v souladu se zákonem.


Kraje budou s ministerstvem dále jednat. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) dnes nevyloučil, že o věci rozhodne až soud.

Hejtmani by se s Pecinou měli kvůli poplatkům sejít příští týden. Ministr prý přijal Haškovo pozvání do Brna na zasedání Asociace krajů. Jihomoravský hejtman ČTK řekl, že s právním názorem ministerstva nesouhlasí.

„Jsem přesvědčen o tom, že poskytování daru z rozpočtu kraje je v samostatné kompetenci krajů,“ uvedl. Spor podle něj nejspíš bude muset rozhodnout justice. „Spěje to k soudu,“ oznámil.

O zákonnosti proplácení poplatků jsou přesvědčeni i hejtmani dotčených krajů. „Ministerstvo vnitra má právo zahájit s námi správní řízení a my máme právo stále trvat na svém, tedy že se domníváme, že náš postup je v souladu se zákonem,“ řekl ČTK hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Kraj je ale podle něj připraven svolat zastupitelstvo a o poplatcích dále jednat. Jihočeský kraj vrací pacientům poplatky formou daru. Od února do listopadu za ně zaplatil 60,7 milionu korun, na rok 2010 má na poplatky v rozpočtu vyhrazeno 90 milionů korun.

„V žádném případě nechceme postupovat nezákonně. Domníváme se přitom, že nás dosavadní postup byl zákonný,“ řekl ČTK také mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Kraj se prý s krokem ministerstva musí nejprve seznámit a zvážit dopad správního řízení na stávající systém proplácení poplatků. Také pacienti na Královéhradecku přijímají od kraje úhradu poplatku formou daru.

Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková ČTK řekla, že kraj s ministerstvem vnitra o poplatcích intenzivně jedná. Požadavky vnitra se prý budou během ledna a února zabývat orgány kraje, do té doby se pro pacienty nic měnit nebude.

Původní výzvu ministerstva na zrušení usnesení zastupitelstva, které se týkalo regulačních poplatků, kraj loni v prosinci odmítl. Pacienti, kteří chtějí vrátit poplatek, musí na Ústecku podepsat čestné prohlášení o přijetí veřejného příslibu. Měsíčně kraj uhradí na poplatcích necelé čtyři miliony korun.

Také hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) tvrdí, že kraj zákon neporušuje. „Nemáme žádný důvod cokoliv na tom měnit,“ řekl Mišák.

Kraj vrací poplatky podobně jako řada dalších krajů formou daru, oproti ostatním regionům ale jen lidem do 18 let a nad 70 let, a to pouze za návštěvy ambulance a hospitalizace v krajských zařízeních.

Lékárnám Zlínský kraj žádné dary neposkytuje. Hejtmanství letos uvolní na poplatky 18 milionů korun. Je to o 10,7 milionu méně než loni.

Původně se spekulovalo o tom, že jedním z krajů, se kterým by mohlo být zahájeno správní řízení, bude i Středočeský kraj. Ten nakonec stejně jako dalších pět krajů ministerstvu přislíbil, že do konce ledna proplácení poplatků znovu projedná. Pokud tyto kraje nezjednají nápravu, vnitro s nimi zahájí správní řízení 31. ledna.

Žádné rozpory se zákonem nemá podle ministerstva systém úhrady regulačních poplatků Plzeňského kraje. K nápravě už přistoupil Karlovarský a Olomoucký kraj. Systém úhrady byl v obou případech upraven právě podle vzoru Plzeňského kraje. Praha regulační poplatky neproplácí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?