Kraje žádají kvůli platům lékařů snížit peníze pojišťovnám

25. 6. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada Asociace krajů navrhuje sáhnout zdravotním pojišťovnám na provozní peníze, které dostávají podle vyhlášky z vybraného pojistného. Vede ji k tomu problém s pokrytím zvýšených mezd v nemocnicích, na které podle hejtmanů chybí přes půl miliardy korun.


Hejtmani se na tom dnes shodli na jednání v Přerově. Novou vyhlášku navrhne asociace ministru zdravotnictví. Ministerstvo podle mluvčího snížení provozních peněz zvažuje, ale až do budoucna a nesmí to ohrozit pojišťovny ani celý systém.

„Pan ministr (Leoš Heger/TOP-09) vydal úhradovou vyhlášku, která nepřidala peníze regionálním nemocnicím, a z toho důvodu zatím nemohly být zvýšeny platy, tak jak on slíbil České lékařské komoře a Lékařskému odborovému klubu. Přicházíme s návrhem, jak mu pomoci,“ řekl novinářům předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

„Ministerstva zdravotnictví a financí uvažují do budoucna o korekci, která ovšem bude velmi drobná, aby neohrozila fungování pojišťoven ani pojištění jako celku,“ řekl ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň. Uvedl, že zdravotní pojišťovny v ČR mají oproti vyspělým zemím nejmenší objem peněz na provoz. V minulosti si je dobrovolně už samy snížily.

Vybrané pojistné přesahuje 220 miliard korun ročně, z nich podle Haška téměř čtyři procenta jdou na provoz pojišťoven. Podle hejtmanů je to moc, pojišťovny mají víc šetřit. Rada navrhuje úpravu vyhlášky, která část těchto peněz převede na zdravotní péči. „Byly by to peníze, které by mohly pojišťovny dát do nemocnic a nemocnice z nich uhradit vyšší platy nejen pro lékaře, ale pro zdravotnické zaměstnance,“ doplnil Hašek.

„Kraje by se spíše měly zaměřit na hospodárnost svých nemocnic. O jejich nejasném hospodaření rozhodně svědčí fakt, že odmítly poskytnout data pro analýzy efektivity, na nichž se dohodly odbory při jednání o zvýšení platů s premiérem Petrem Nečasem (ODS),“ řekl Sršeň.

Podle místopředsedy rady hejtmana Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD), který má na starost oblast zdravotnictví, navrhují šéfové krajů snížit už letos ve vyhlášce prostředky pojišťovnám z 3,71 na tři procenta. „Pokud by se vyhláška stihla vydat k 1. září, dokázali bychom ušetřit 0,6 až 0,7 miliardy korun,“ uvedl Běhounek.

Na příští rok navrhuje rada další snížení až na 2,4 procenta, to by přineslo úsporu 2,6 miliardy. Zástupci krajů přitom na dotaz ČTK připustili, že s pojišťovnami návrh neprobírali. Jsou však přesvědčeni, že pojišťovny by byly schopny tyto částky ušetřit.

Původně se měly lékařům, sestrám a další pracovníkům v nemocnicích zvednout letos příjmy o deset procent. Heger nakonec kvůli nepříznivé ekonomické situaci slíbil pro první pololetí 6,25 procenta, od července pak případně zbylých 3,75 procenta.

Odboráři tvrdí, že zdravotníci víc nevydělávají. V boji za zvýšení platů se hodlají proto na podzim spojit lékaři zemí visegrádské čtyřky. Zřejmě v listopadu uspořádají společnou symbolickou akci, na niž naváže razantní a delší akce českých odborářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?