Kraje zruší tisíce prázdných nemocničních lůžek

3. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce, aby kraje do roku 2005 zrušily alespoň deset tisíc nemocničních lůžek pro akutní péči. Téměř třetina nemocničních lůžek pro akutní péči je podle ministerstva nevyužitá...


Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce, aby kraje do roku 2005 zrušily alespoň deset tisíc nemocničních lůžek pro akutní péči.

Ministerští úředníci zkoumali kapacitu nemocnic a došli k závěru: Téměř třetina ze současných bezmála čtyřiapadesáti tisíc nemocničních lůžek pro akutní péči v Česku je nevyužitá a tedy zbytečná.

Přitom podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny od roku 1998 do poloviny předloňského roku už kolem patnácti tisíc lůžek akutní péče zaniklo.

Nejvíc, přibližně 7500, jich ubylo v oboru gynekologie a porodnictví. A také na pediatrických odděleních. „To byl logický důsledek toho, že se rodí méně dětí,“ vysvětluje ředitelka marketingu a komunikace VZP Kateřina Zamastilová.

Několik tisíc lůžek akutní péče zmizelo, aniž si toho veřejnost povšimla. „Nikomu nechyběla, protože už předtím byla bez pacientů,“ dodává Zamastilová. Vedení některých nemocnic podle ní samo pochopilo, že je lepší se ekonomické přítěže zbavit. Provoz jednoho standardního lůžka bez pacienta v nemocnici okresního typu stojí podle hrubého odhadu 800 korun denně.

Ministerstvo ale nebude podle náměstka Rostislava Čevely krajům nařizovat: Zrušte tuhle nemocnici a tamtu zachovejte. Na základě analýzy vypracovalo jakési vodítko - doporučené počty akutních lůžek pro jednotlivé regiony.

Nejvíc by jich mělo zaniknout v Plzeňském kraji, nejméně na jihu Čech. „Chceme nevyužitá lůžka přeměnit na lůžka pro následnou péči,“ potvrzuje radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje Jaroslav Kadlec.

IVANA KNĚŽNÍKOVÁ, Hospodářské noviny, 3.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?