Krajská nemocnice je v zisku

17. 9. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice (KKN) se po letech hlubokých ekonomických ztrát dostala do černých čísel. Její zisk nyní činí deset milionů korun, ačkoliv ještě před několika měsíci vykazovala ztrátu kolempadesáti milionů korun.


„Je to nezvyklá zpráva, ale podařilo se nám vydolovat od zdravotních pojišťoven 21,6 milionu korun. Navíc nám pomohl kraj třicetimilionovou dotací. Díky mzdám ale předpokládáme, ža tato prognóza vydrží, a ke konci roku očekáváme ztrátu ve výši deseti až dvanácti milionů,“ vysvětlil krajským zastupitelům generální ředitelKKNZdeněk Horák. Zároveň ale zdůraznil, že příští rok bude pro krajskou nemocnici zlomový.

„Zdravotní pojišťovny budou proplácet méně úhrad a očekáváme pokles výkonnosti v chebské a sokolovské nemocnici. „Současný hospodářský výsledek se navíc týká pouze provozu, nikoliv investic. Kde na to do budoucna vezmeme, to zatím nevíme,“ přiznal ředitel.

Vedení KKN společně s Karlovarským krajem nyní připravuje odtržení sokolovské nemocnice od akciové společnosti KKN, do níž sfúzovala všechna tři krajská zdravotnická zařízení. Sokolovskou nemocnici chce kraj pronajmout společnosti Nemos a Sokolovské uhelné. Někteří zastupitelé ale vedení kraje vyčetli, že o tomto záměru vůbec nebyli informováni a dozvěděli se oněmz médií.

„Nemáme žádné podklady a nic nevíme. Navrhuji proto, aby ke zdravotnictví bylo svoláno mimořádné krajské zastupitelstvo, a to 21. října, až po komunálních volbách. Vedení kraje by do 24. září předložilo všechny písemné dokumenty včetně návrhu pronájemní smlouvy sokolovské nemocnice a schéma struktury KKN po vyčlenění sokolovské nemocnice,“ uvedl senátor a krajský zastupitel Jan Horník (Starostové a nezávislí).

To ale krajští zastupitelé většinou hlasů odmítli. Radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) sice připustil, že došlo k chybě, že krajské zastupitele o záměru pronájmu sokolovské nemocnice včas neinformoval, ale dodal, že záměr pronájmu byl ve fázi zrodu.

„V daný moment bych předváděl směsku. Zatím stále pracujeme s polotovarem. Časový rozvrh bude záviset na zprávě a vyhotovení smluv poradenské firmy, která na tom pracuje,“ zdůraznil. Zároveň ale přislíbil, že navštíví každý poslanecký klub a je ochoten si o tom povídat. Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) bude smlouva o pronájmu podrobně a důkladně projednána, bude obsahovat kontrolní mechanismy a také výpovědní podmínky.

S koaličním partnerem, KSČM, se ale bude muset ČSSD dohodnout na době pronájmu, protože pro komunisty je dvacet let příliš. „Pro nás je optimálních pět let, třeba s patnáctiletou opcí,“ uvedl náměstek Jaroslav Borka (KSČM). Vedení kraje navíc tvrdí, že pronájem sokolovské nemocnice si vyžaduje tamní kritická personální situace. „Chceme, aby se sokolovská nemocnice nadále rozvíjela a nezanikla.Utoho být nechci,“ zdůraznil hejtman.

Naopak zastupitel Josef Pavel (ODS) by stále preferoval, aby nemocnice řídil kvalitní management, ačkoliv proti pronájmu Sokolova nic nenamítá. „Obáváme se o karlovarskou a chebskou nemocnici. Zkušenosti s manažery už máme, i ty negativní, ale každá zkušenost je drahá. Ale dobří manažeři existují. U pronájmů jsem opatrný a toto salto mortale dokazuje, že ČSSD ve svém volebním programu evidentně lhala.“ Zda kraj pronajme i chebskou a karlovarskou nemocnici, to není podle hejtmana Novotného na pořadu dne. Podle radního Larvy ale kraj nemá finančně ani personálně na to, aby zde vznikla nemocnice krajského typu.

„Jsme velmi malý kraj a na status krajské nemocnice za současných podmínek nemůžeme dosáhnout,“ nastínil budoucnost zdravotnictví v kraji radní Larva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?