Krajská nemocnice: řízený rozpad?

24. 9. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolem karlovarské nemocnice se stahují mračna zájemců. Kromě britské firmy Progress Medical o ni má zájem také společnost Asklepion Romana Šmuclera a Agel.


Přestože toto zdravotnické zařízení Karlovarský kraj zatím pronajmout nechce, Progress Medical by mohl mít před Šmuclerem a Agelem patřičný náskok.

K informacím a know how karlovarské nemocnice bymohl mít totiž nejblíž. Proč? Audit a vyčlenění Sokolova ze současné akciové společnosti KKN, do níž tři nemocnice v kraji sfúzovaly, provádí společnost Pricewaterhouse Coopers (PWC).

A právě v této firmě devět let na různých manažerských pozicích působil Zdeněk Mojžíšek, který nyní stojí v čele právě Progress Medical. To, že by se s lidmi v PWC neznal, je tedy téměřvyloučeno.

Přesto podle krajského radního Václava Larvy (ČSSD) nejde o střet zájmů. „Společnost Progress Medical projevila zájem o pronájem karlovarské nemocnice, ale jde jen o projevení zájmu. Není tedynamístěřešitvtuto chvíli záležitost střetu zájmů,“ zdůraznil.

Také podle Zdeňka Mojžíška, předsedy představenstva Progress Medical, je vyloučeno, že by šlo o střet zájmů. „Ve společnosti PWC jsem pracoval v letech 1993 až 2002. Po skončení angažmá u této společnosti v roce 2002 jsem působil sedm let ve vedení Komerční banky. A od roku 2002 s touto společností žádné kontakty nemám. Jinak v rámci takzvané čtyřky poradenských společností jsou dvě, které se v České republice aktivně profitují na zdravotnických zakázkách, a to PWCa Deloitte. Takže pravděpodobnost výběru právě PWC je poměrně vysoká sama o sobě,“ zdůraznil.

Společnost PWC zahájila práci na rozdělení Karlovarské krajské nemocnice na dvě části, na samostatnou sokolovskou a na zbylou karlovarskouachebskou, letosvzáří.

„Šlo o zakázku malého rozsahu, do dvou milionů korun bezDPH.Výběrovéřízeníbylo provedeno přímo v Karlovarské krajské nemocnici a komise 23. srpna vybrala ze tří uchazečů právě společnost PriceWaterhouseCoopers. Smlouva byla uzavřena letos 6. září a předpokládá se, že výsledky budou definitivně k dispozici do poloviny letošníhoříjna,“ uvedlradníLarva.

Podle generálního ředitele KKN Zdeňka Horáka šlo o zakázku menšího rozsahu, a bylo proto zvoleno poptávkové řízení. „Na pokyn představenstva platí úhradu firmě PricewaterhouseCoopers Karlovarská krajská nemocnice,“ vysvětlil.

Členy výběrové komise, která tuto vítěznou firmu vybrala, byli podle ředitele Horáka krajský radní Václav Larva, zdravotní rada kraje Josef Lokajíček a Jaroslav Bednář, vedoucí technického úseku Karlovarské krajské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?