Krajská nemocnice se může pyšnit novým statutem

27. 6. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví udělilo Nemocnici Karlovy Vary statut iktového centra. Platnost osvědčení však zatím platí pouze do konce příštího roku. K tomuto datu musí KKN učinit několik opatření, aby byl statut i dále obnoven.


„Vznik centra umožní zprovoznit novou kvalitní léčbu akutní mozkové příhody, spočívající v koncentraci techniky, ale i ucelenějším přístupu k pacientům a rozvoji rehabilitačního lůžkového oddělení,“ uvedla Barbora Silná, tisková mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

K podmínkám, které musí nemocnice splnit, patří například navýšení kapacity počtu intenzivních a standardních lůžek na neurologickém oddělení nebo zajištění trvalé dispozice ultrazvuku na neurologické JIP.

„Tyto podmínky chceme začít plnit ihned po otevření Pavilonu akutní medicíny. Je totiž zřejmé, že iktové centrum v KKN chybí, a díky udělení tohoto statutu jsme zachovali progresi této nemocnice,“ uvedl Luděk Nečesaný, generální ředitel KKN.

„V otázce rehabilitační lůžkové péče má naše nemocnice velký handicap a zde, v lázeňském městě, je to potřeba. Do konce příštího roku tak musíme zajistit pětadvacet až třicet lůžek právě pro tyto účely,“ dodal Nečesaný.

Pro vytvoření lůžkového rehabilitačního oddělení je zapotřebí kromě prostor a přístrojového vybavení získat hlavně kvalitní personál.

„Budeme potřebovat nějaký čas pro získání dalších pracovníků, protože se bude jednat o tři doktory, čtyři fyzioterapeuty a jednoho ergoterapeuta. Zejména kvalitní ergoterapeuti se špatně shánějí,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení Ivana Hanzlíková.

I přesto, že oficiálně získala nemocnice statut iktového centra k 1. květnu, poskytovala i dříve péči pacientům postiženým centrální mozkovou příhodou.

„Do existence iktového centra jsme na jednotce intenzivní péče léčili přes 6 tisíc pacientů nemocných mozkovou příhodou. Od roku 2006 jsme již schopni léčit nemocné pomocí trombolytické terapie. V naší oblasti tak bude mít iktové centrum velký význam, protože do Karlových Varů proudí i lidé z jiných míst České republiky i zahraničí. Mnoho lidí se tak stává potenciálními pacienty,“ reagoval Igor Karpowicz, primář neurologického oddělení.

„V této chvíli nemáme s pojišťovnou ještě nic pořádně dohodnuto. Vše vázne na jejím chování. Potřebné finance i lůžka si ale nemocnice zajišťuje sama. Bohužel lůžka budeme muset získat na úkor jiných interních oddělení a finance vezmeme z vnitřních rezerv, jelikož naše nemocnice nyní prosperuje.

Samozřejmě že by bylo snazší iktový statut odmítnout, ale chceme medicínsky investovat do Karlovarského kraje. Do konce tohoto roku pak musíme předložit koncept, jak chceme rehabilitační lůžkové oddělení dále rozvinout. Je dobře, že se nyní iktové centrum zřídilo i v Karlových Varech, protože tak budeme mít společně se sokolovskou nemocnicí v tomto ohledu určitou zastupitelnost pro naše pacienty,“ dokončil ředitel Karlovarské krajské nemocnice Luděk Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?