Krajská nemocnice: Válka nervů o mzdy už skončila

4. 2. 2008 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Válka nervů o mzdy skončila. Lékaři Pardubické krajské nemocnice (PKN) se s vedením dohodli na jejich zvýšení. Avizovaná "poprava" vedení se však nekoná. Lékařský odborový klub pohrozil, že když nedojde k navýšení odměn za přesčasové služby, lékaři odmítnou podepsat příslušné dohody a nebudou sloužit přesčasy...


Lékaři pohrozili, že pokud nedojde k navýšení odměn, nebudou sloužit přesčasy

„Vzájemnou dohodou jsme došli k tomu, že za služby dostali lékaři sazby obvyklé v jiných nemocnicích v zemi,“ komentoval dohodu ředitel PNK Jan Feřtek po schůzce s krajským radním odpovědným za oblast zdravotnictví Josefem Janečkem.

„Lékařům určitě nešlo o potopení nemocnice, proto jsme s dohodou oboustranně spokojeni,“ doplnil Jan Feřtek.

Nemocnice tedy na finanční požadavky doktorů přistoupí. Najdou se ale také peníze? Kraj i nemocnice tvrdí, že ano.

Nahrávají tomu rovněž vyšší platby zdravotních pojišťoven. Ty očekávané měly nemocnici původně přinést maximálně čtyři procenta, nakonec ale dostane 4,8 procenta, tedy přibližně o sedmnáct milionů korun víc.

„Objem mzdových prostředků, s nimiž nemocnice disponuje, zůstává nezměněn. Nemocnice proto bude muset prostředky na navýšení odměn lékařům najít ve vlastních rezervách, možná i na úkor jiných pracovníků. Bude potřeba přehodnotit některé vztahy s dodavateli energií, materiálu a služeb, aby se dosáhlo ještě větších úspor, a zvýšit tlak na zdravotní pojišťovny. Pokud odmítnou odpovídajícím způsobem hradit poskytovanou péči, bude se tomu muset přizpůsobit také její objem. Jinak dluh poroste dál,“ řekl radní Josef Janeček.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?