Krajská záchranka odmítá očkovat

26. 11. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Doktoři ze středočeské záchranky odmítají očkovat proti prasečí chřipce. Důvodem jsou nejasnosti kolem šarží vakcín Pandermix. Liší se totiž identifikační čísla na ampulích a dodacích listech. Distribuční firma Pharmos ale problém odmítá a vzkazuje lékařům, že jde o nepochopení systému číslování vakcíny.


Doktoři se prý mají naučit převodní tabulky pro přesné určení šarže pandemické vakcíny. Ty jsou od včerejška na webu ministerstva zdravotnictví i samotné společnosti.

„Je to citlivá věc. A může se stát, že budeme očkovat někoho jinou látkou, než bude mít pak zaznamenanou ve zdravotnické kartě,“ řekl Právu šéf středočeských záchranářů Martin Houdek s tím, že nesoulad čísel zjistili lékaři u celé dodávky vakcíny Pandemrix proti prasečí chřipce, které během dvou dní očkovací centra ve Středočeském kraji dostala.

Může se stát, že budeme očkovat někoho jinou látkou, než bude mít pak zaznamenanou ve zdravotnické kartě

Číslo se totiž vlepuje do zdravotnické dokumentace toho, kdo je očkován. V případě, že by však měl pacient po aplikaci vážné zdravotní potíže, lze podle identifikačního čísla vakcíny zjistit, co dostal, případně vadnou šarži stáhnout, aby potíže neměli i další očkovaní.

Látka je dvousložková

Podle společnosti Pharmos ale nastal zmatek s vakcínami tím, že očkovací látka je dvousložková. Kromě samotné vakcíny obsahuje rovněž takzvaný adjuvans. Tím se vakcína rozředí a očkovací látku je možné aplikovat.

Adjuvans a vakcína jsou dvě různé látky, které se vyrábějí ve dvou různých zařízeních, a mají tudíž různou šarži. Firma proto na svých stránkách stejně jako ministerstvo zdravotnictví zveřejnila jakousi převodní tabulku, jež má upřesnit číslo pandemické vakcíny.

„Doktoři se musí podívat na web, tam to všechno je,“ řekl Právu zástupce ředitele firmy Pharmos Martin Šafarčík.

Houdek ze středočeské záchranky je ale tímto postupem rozčarován. „Je to bordel. My jsme žádný manuál nedostali a nebudu se koukat někam na web. Nebudeme očkovat, dokud nebudeme mít oficiální vyjádření ministerstva zdravotnictví,“ řekl.

Doktoři se musí podívat na web, tam to všechno je

Upozornil, že kromě toho, že jsou nesrovnalosti kolem vakcíny, záchranářům chybí i seznamy lidí, kteří mají být očkováni. Ty mají dodat zaměstnavatelé a pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?