Krajská zdravotní bude mít až o 320 mil. korun méně než loni

1. 3. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic Ústeckého kraje, může v letošním roce v rozpočtu scházet 300 až 320 milionů korun. Pro letošek původně počítala s rozpočtem 5,32 miliardy Kč.


Novinářům to řekl předseda představenstva Petr Benda. Nemocnice dostane méně peněz od zdravotních pojišťoven, zatíží ji i navýšení platů lékařů slíbené po akci Děkujeme, odcházíme a případné uvažované zvýšení daně z přidané hodnoty. Připravuje proto úspory, bude snižovat počet akutních lůžek, ale prý v nemocnicích nebude rušit žádné oddělení.

Loni nemocnice měla obrat 5,5 miliardy korun a skončila v zisku kolem 60 milionů korun. Podle ředitele Eduarda Reichelta dostane od zdravotních pojišťoven na letošní rok jen 98 procent částky, jakou měla v roce 2009, což je asi o 180 milionů korun méně než loni. Zhruba 100 milionů korun navíc budou představovat mzdy, které si lékaři vybojovali v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Pokud by se v posledním čtvrtletí letošního roku zvedlo DPH, jak o tom uvažuje vláda, Krajskou zdravotní by to zatížilo asi 40 miliony korun.

Kolik peněz dostane společnost na platy lékařů od pojišťoven ze slíbených dvou miliard, zatím přesně neví. Předběžné informace prý jsou kolem 83 milionů korun. Zbytek prý bude muset ušetřit. „Nebudeme ale v žádném případě zavírat jednu nebo dvě nemocnice,“ prohlásil Benda. Slíbil, že nepůjdou ani cestou uzavírání oddělení.

Úsporná opatření management Krajské zdravotní připravuje, půjde prý hlavně cestou snižování počtů akutních lůžek, kterých je v nemocnicích 3378. Podle náměstka pro zdravotní péči Jiřího Madara půjde řádově o stovky lůžek. Prý se nebudou zavírat oddělení v nemocnicích, ale jen takzvané stanice. Vysvětlil, že jestli mělo třeba interní oddělení 90 lůžek ve třech stanicích, zůstanou jen dvě stanice s 60 lůžky.

Které stanice nemocnice uzavře, její vedení rozhodne do konce března. Podle Reichelta by se tak dalo ušetřit něco přes 100 milionů korun. Dodal, že další možnosti úspor proto budou muset ještě hledat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?