Krajská zdravotní chce sjednotit informační systém svých nemocnic

4. 10. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní se chystá investovat 47 milionů korun do zdokonalení informačních systémů ve svých pěti nemocnicích. Vyplývá to z předběžných informací, které zveřejnila ve věstníku veřejných zakázek.


Systém používaný v děčínské, mostecké, teplické a chomutovské nemocnici chce začlenit do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Společnost CompuGroup Medical (CGM), která momentálně systém do ústecké nemocnice dodává, však postup KZ kritizuje, dala podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby ho prošetřil.

CGM se nelíbí, že zakázka nebude vypsaná formou otevřeného výběrového řízení, je podle ní vytvořená na míru jediné firmě, která dodává systém do čtyř menších nemocnic. Tvrdí také, že opačný postup, tedy implementace ústeckého systému do ostatních nemocnic, by byl řádově levnější a že sama by byla schopna vše provést za 7,5 milionu korun. Materiál, který CGM poslala ÚOHS a ve kterém předkládá své argumenty, má ČTK k dispozici.

ÚOHS potvrdil, že podnět od CGM obdržel. „V uvedené věci jsme 11. 9. 2013 obdrželi podnět, který prošetříme, abychom zjistili, zda existují důvody pro zahájení správního řízení,“ sdělil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Informační systém do čtyř menších nemocnic KZ dodává společnost Stapro, s. r. o. Z parametrů zakázky vyplývá, že by ho nyní měla rozšířit také do nemocnice v Ústí. Podle CGM je ale takový způsob zadání veřejné zakázky netransparentní a diskriminační. „Napříč českým zdravotnictvím drtivě dominující systém firmy Stapro bezvýhradně splňuje požadavky uživatelů, a proto ho ve své době KZ zvolila,“ sdělil ČTK mluvčí KZ Jiří Vondra.

Uvedl, že KZ chce systémy do Ústí převést s ohledem na ochranu již vynaložených předchozích investic do nových systémů v ostatních nemocnicích. „Snahou je přejít na jednotný nemocniční informační systém, který splňuje veškeré požadované funkce, což se bohužel o systému CGM říct nedá.

Důkazem je i předchozí výběrové řízení, ve kterém uspěla právě firma Stapro, a to navíc s výhodnější cenou, než kterou nabízela firma CompuGroup Medical - tehdy ještě pod názvem SMS,“ reagoval Vondra.

CGM naznačila, že chystaná investice 47 milionů do implementace systémů do ústecké nemocnice je plýtváním veřejnými penězi. „Naše společnost může zcela srovnatelné řešení se stejnou funkcionalitou, jehož fungování je navíc ověřeno přímo v prostředí Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, dodat za cenu přibližně 7,500.000 Kč, což je cena podstatně nižší než 47,000.000 Kč uvedená v předběžném oznámení uveřejněném zadavatelem,“ uvádí CGM v dokumentu zaslaném ÚOHS.

Podle Vondry je ale cena, kterou CGM předkládá, nereálná. Celá věc podle něj souvisí s tím, že se CGM jakožto stávající dodavatel systému Masarykovy nemocnice brání rozvázání dosavadní spolupráce. CGM cenový rozdíl vysvětluje tím, že zatímco systém používaný v Masarykově nemocnici pokrývá všechny odbornosti existující v prostředí KZ, v případě opačného postupu je třeba systémy užívané v menších nemocnicích obohatit o řešení pro oddělení, která jsou unikátní právě pro ústeckou nemocnici.

KZ patří k zadavatelům, jejichž zakázky zkoumá ÚOHS nejčastěji. V červnu například předseda ÚOHS Petr Rafaj firmě potvrdil půlmilionovou pokutu za chyby při nákupu přístrojového vybavení pro nemocnici Chomutov a nemocnici Most. V červenci ÚHOS zrušil výběrové řízení na nákup přístroje na CT vyšetření pro nemocnici v Teplicích za 17 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?