Krajská zdravotní dnes bude jednat s ministerstvem o onkologii

2. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní dnes bude v Ústí nad Labem jednat s ministerstvem zdravotnictví o zachování statusu komplexního onkologického centra. Ministerstvo ho ústecké nemocnici do 31. března pozastavilo kvůli nesplnění požadavků pro podmínečné přidělení. Nemocnice ministerstva nesplňuje technologické podmínky.


„V nemocnici byla přibližně před rokem provedena kontrola, která shledala nedostatky v technickém vybavení. Krajská zdravotní měla rok na jejich nápravu,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Pokud ministerstvo status centru pozastaví, začne tříměsíční období na převod pacientů do jiných onkologických zařízení. Pozastavení statusu podle Sršně neznamená jeho definitivní odebrání, nemocnice by ho po napravení nedostatků mohla získat zpět.

Krajská zdravotní status onkocentra pro Masarykovu nemocnici získala v roce 2010 s podmínkou dalších investic a inovací. Podle vedení nemocnice ale některé už splnila, od loňského prosince funguje například požadovaná ředírna cytostatik potřebných pro biologickou léčbu. Ministerstvo požaduje také pořízení dalšího přístroje na ozařování, podle Krajské zdravotní ale nemocnice vystačí s jedním. Nemocnice také plánuje postavit nový pavilon pro onkologii za asi miliardu korun, zatím se ale stavět nezačalo.

Pokud nemocnice o status přijde, za biologickou léčbou budou muset pacienti s rakovinou dojíždět od jiných krajů, nejbližší komplexní centra jsou v Plzni, Liberci a Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?