Krajská zdravotní jedná o možnosti působení čínských lékařů

29. 10. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní jedná o možnosti působení čínských lékařů v některé ze svých nemocnic v Ústeckém kraji. Předseda představenstva společnosti Petr Benda ČTK řekl, že by zde praktikovali tradiční čínskou medicínu a nabídli tak alternativu ke klasickým léčebnám metodám.


Možnost pro čínské lékaře zde působit dojednala letos v čínské provincii An-chuej delegace kraje. Ústecký kraj má s provincií smlouvu o spolupráci.

Podle Bendy nejsou jednání o působení lékařů jednoduchá. Jednak je pro ně třeba vyřídit víza a pracovní povolení, aby mohli v nemocnici pracovat legálně. Krajská zdravotní také jedná se zdravotními pojišťovnami o tom, jak by se tyto zákroky hradily ze zdravotního pojištění. Podle Bendy některé druhy léčby, třeba akupunkturu, lze hradit již nyní, ale některé druhy zákroků úhradová vyhláška nezná. Nemocnice prý nechce službu provozovat čistě komerčně.

Výměnné pobyty by podle dohody představitelů kraje a provincie fungovaly obousměrně. Čeští lékaři by na oplátku mohli jezdit na stáže do Číny, kde by se u místních odborníků tradičné čínské medicín učili.
Krajská zdravotní je s 6300 zaměstnanci jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, jen zdravotních sester má 2800 a lékařů 820. Stoprocentním vlastníkem je Ústecký kraj. Spadají pod ní nemocnice v Ústí nad Labem, Chomutově, Mostě, Teplicích a Děčíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?