Krajská zdravotní musí snížit počet hospitalizací i ošetření

12. 4. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní musí kvůli nižším příjmům od zdravotních pojišťoven podle nové úhradové vyhlášky snížit počet hospitalizací i ošetření o tisíce ročně. Přijde tak asi o 180 milionů korun.


Na tiskové konferenci v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem to řekl předseda představenstva společnosti, která spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, Petr Benda.

Počet hospitalizací budou muset nemocnice v Ústí, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově snížit na 94 procent oproti roku 2009, počet ambulantních ošetření na 95 procent.

„Budeme nuceni provést o 6504 méně hospitalizací ročně, to je o necelých 600 méně za jeden měsíc,“ řekl Benda. Ambulantních ošetření bude podle něj letos muset být o 49.511 méně.

KZ si nechala spočítat, o kolik hospitalizací a ambulantních ošetření méně budou muset provést v každé z jejích pěti nemocnic. Například v největší z nich, Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, to bude o 2363 hospitalizací a 15.166 ošetření méně.

„Nikdo z nás si neumí představit, že přijde pacient s rozříznutým prstem a my mu řekneme, že přišel moc pozdě odpoledne, a neošetříme ho,“ dodal Benda.

Podle něj by mělo ministerstvo zdravotnictví nebo zdravotnické pojišťovny platnou úhradovou vyhlášku upravit. KZ přijde o 180 milionů korun, které by plynuly do jejího rozpočtu, podle Bendy bude muset šetřit na energiích nebo na zdravotnickém materiálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?