Krajská zdravotní nechá firmu vymáhat dluhy za regulační poplatky

5. 1. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní (KZ), která spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, předala nejstarší dluhy na regulačních poplatcích specializované firmě, která je má vymoci mimosoudní cestou.


Od roku 2008 dluží lidé nemocnicím na poplatcích přes 15 milionů korun, informoval mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Dlužníky podle Vondry společnost od loňského září upozorňovala, aby své dluhy z roku 2008 zaplatili do poloviny prosince. „Přesto tyto snahy nepřinesly pozitivní efekt. Naopak došlo k dalšímu navýšení pohledávek z regulačních poplatků o téměř milion korun,“ uvedl Vondra.

Ti, kteří dlužnou částku nemocnici neuhradili, musí podle Vondry kromě dluhu hradit také úrok z prodlení a náklady vymáhání. „Úhrada dluhu včetně nákladů vymáhání a úroku z prodlení v rámci mimosoudního vymáhání je pro dlužníky stále výrazně výhodnější než soudní vymáhání, ke kterému bude Krajská zdravotní nucena přistoupit u těch, kteří přesto nezaplatí. Každý dlužník pak bude muset hradit ne pár set korun navíc, ale i několik tisíc,“ vysvětlil mluvčí.

KZ také vyzvala všechny klienty, jejichž nedoplatky pocházejí z pozdější doby než je rok 2008, aby si ověřili, jestli společnosti na regulačních poplatcích nedluží. Poplatky nemocnice vybírají od ledna 2008, kdy začal platit nový zákon o veřejném zdravotním pojištění. Nyní se platí 30 korun za návštěvu lékaře, 90 korun za ošetření na pohotovosti, 30 korun za vystavený recept a 100 korun za jeden den pobytu v nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?