Krajská zdravotní usilije o 40 mil. na biologickou léčbu rakoviny

17. 9. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Krajská zdravotní (KZ) tvrdí, že se jí s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) podařilo předběžně dohodnout navýšení plateb na biologickou léčbu pro pacienty s rakovinou o 40 milionů korun. Informoval o tom mluvčí KZ Jiří Vondra. Podle VZP ale dohoda ještě uzavřena nebyla.


„Tím by měla být pokrytá reálná potřeba pacientů, kterým bude v tomto roce léčba aplikována,“ uvedl Vondra k navýšení financí. Původně dohodnutá výše plateb měla podle něj dosáhnout pouze 112 milionů korun.

„Zástupci VZP minulý týden skutečně jednali s managementem Krajské zdravotní a.s.. Jednání ale zatím nebyla ukončena, nadále budou pokračovat, a nelze tedy hovořit o žádné definitivní dohodě týkající se navýšení plateb,“ reagoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle předsedy představenstva KZ Radka Scherfera by peníze měly být určeny pro biologickou léčbu v onkologickém centru společnosti. Pro léčbu pacientů s rakovinou chtěla KZ původně postavit nové onkologické centrum v ústecké nemocnici. Kvůli vysokým nákladům, které se odhadovaly asi na 1,5 miliardy korun, však od záměru ustoupila. Místo toho společnost chystá rekonstrukci staršího onkologického oddělení v ústeckém Podhájí za několik set milionů.

Ministerstvo společnosti udělilo podmínečnou licenci pro provozování komplexního onkologického centra do roku 2014. KZ si ji chce udržet spojením pracovišť v Ústí a Chomutově. Do tamní nemocnice chce koupit nový lineární urychlovač, který je jednou z podmínek pro zachování statusu komplexního centra. Biologickou léčbu, která je pro některé onkologické pacienty vhodnější a šetrnější než ostatní léčebné postupy, smí používat právě jen pracoviště s tímto statusem. „Intenzivně jednáme jak s ministrem zdravotnictví Holcátem, tak s jeho náměstky a VZP na téma prodloužení statusu komplexního onkologického centra,“ řekl Scherfer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?