Krajské moravskoslezské nemocnice byly loni ve ztrátě

4. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Šestice moravskoslezských nemocnic, které spravuje krajský úřad, celkově loni hospodařila se ztrátou 53 milionů Kč. Oproti roku 2010 se ztráta snížila o více než 70 milionů. Příští rok by hospodaření mělo skončit v plusu. Novinářům to řekl hejtman Jaroslav Palas.


Ve výčtu není zahrnuta novojičínská nemocnice, která ještě loni byla pod správou kraje. Její loňské výsledky kraj odhaduje na ztrátu několik desítek milionů korun. Není tam ani nemocnice v Bílovci, která funguje jako akciová společnost.

Nejúspěšněji loni hospodařila nemocnice v Třinci, která před zdaněním vykázala zisk přes deset milionů korun. Víc než 1,1 milionu korun vydělalo i Sdružené zdravotnické zařízení Krnov. Nemocnice Frýdek-Místek, Havířov, Karviná a Opava skončily ve ztrátě. Nejvyšší byla v případě opavské nemocnice, která měla ztrátu 22 milionů korun.

Kraj tlačí ředitele k úsporám

V roce 2010 se celková ztráta nemocnic pod správou kraje pohybovala okolo 120 milionů korun. Na podzim zmíněného roku představitelé krajského úřadu začali hospodaření svých zdravotnických zařízení přísně sledovat a tlačit ředitele k úsporám. „Našim cílem bylo, aby se hospodaření zlepšilo a nemocnice se nepropadaly do ještě větších ztrát,“ řekl Palas.

Úspory přineslo snížení počtu lůžek, slučování oddělení či společné nákupy zdravotnického materiálu a energií. Podle velkých zdravotnických pojišťoven ale kraj lůžka nerušil dostatečně. Loni jich ubylo 227. Podle návrhu pojišťoven by mělo být zrušeno dalších 460.

„Považuji to za útok na veřejné zdravotnictví. Návrh je diskriminační,“ řekl Palas s tím, že lůžka se mají po stovkách rušit v krajských nemocnicích. Ve fakultních či soukromých má jít o desítky míst.

Návrh pojišťoven může destabilizovat síť

Návrh, pod kterým jsou podepsány tři velké pojišťovny, se nelíbí ani Svatoplukovi Němečkovi, jenž ekonomickou situaci krajských nemocnic koordinuje. „Je příliš razantní a mohl by destabilizovat síť veřejných zdravotnických zařízení,“ míní Němeček. Podle něj by kraj mohl letos ušetřit další peníze zrušením 150 až 200 lůžek. „To je ale maximum a chceme, aby to vycházelo z návrhů ředitelů nemocnic,“ uvedl koordinátor.

Pojišťovny požadují zrušení bez náhrady ortopedie v Orlové na Karvinsku. Kraj ale navrhuje spíš její přesunutí do Havířova. Jak Palas, tak Němeček věří, že se s pojišťovnami na konečném počtu zrušených lůžek dohodnou.

Dnes zveřejněné výsledky hospodaření nezahrnují ztrátu několika desítek milionů korun nemocnice v Novém Jičíně. Přesné výsledky kraj ještě nezná. V roce 2009 její hospodaření skončilo ztrátou asi 60 milionů Kč a kraj ji od letoška pronajal společnosti Agel se závazky po lhůtě splatnosti 270 milionů Kč. Hospodaření nemocnice v roce 2009 bude řešit i soud.

Policie po roce a půl ukončila vyšetřování a z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění obvinila jednoho člověka. Státnímu zástupci byl předán návrh na podání obžaloby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?