Krajské nemocnice se spojí proti pojišťovnám i ministerstvu

29. 6. 2009 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjednat lepší podmínky se zdravotními pojišťovnami a vytvořit silnější základnu pro jednání s ministerstvem, to je jasný účel Asociace krajských nemocnic, která má vzniknout během několika týdnů. Na trhu bude mít toto seskupení dominantní postavení...


Hejtmani jsou přesvědčeni, že spojením nemocnic získají silnější pozici ve vztahu zejména ke zdravotním pojišťovnám. Ty totiž podle nich přistupují ke krajským zařízením jinak než k těm státním. „Kraje se cítí být diskriminovány například při sjednávání smluv s pojišťovnami. Chceme, aby zdravotní pojišťovny přistupovaly ke krajským nemocnicím stejně jako ke státním zdravotnickým zařízením,“ nastínil hlavní důvod spojení předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek (ČSSD).

Nemocnice postupují odlišně

Jeho slova potvrzuje i místopředseda Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek(ČSSD). „Nyní jako krajská politická reprezentace nemáme žádnou větší možnost ovlivňovat kroky a způsoby vyjednávání, protože při současné vlastnické struktuře každá nemocnice postupuje trochu jinak. Nová asociace by měla vyjednávat podmínky úhrad pro krajské nemocnice, ať již jsou příspěvkové organizace nebo akciové společnosti, aby nedocházelo k dalšímu zvětšování rozdílů v platbách pro státní a krajská zařízení,“ doplnil Haškova slova Běhounek.

Vznik organizace projednávají na úřadech

Od asociace si hejtmani slibují i lepší jednání s ministerstvem zdravotnictví. „Chceme vytvořit dostatečnou základnu k tomu, aby nás ministerstvo zdravotnictví bralo vážně a aby bralo vážně naše zařízení,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD)

Hejtmani nyní projednají vznik společné organizace na svých úřadech. Už teď je ale jisté, že organizace, která bude prosazovat zájmy regionálního zdravotnictví, vznikne.

Budeme silný hráč

Svoji asociaci mají jak fakultní, tak soukromé nemocnice. Podle místopředsedy Asociace krajů a hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka však bude spojení krajských nemocnic nejsilnější. „Pro pojišťovny i ministerstvo budeme silný hráč. Krajské nemocnice zajišťují přes padesát procent poskytované zdravotnické péče v České republice,“ dodal Běhounek. Na trhu by tak seskupení mělo mít dominantní postavení.

msvo, ČTK (www.Zdravi.Euro.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?