Krajské nemocnice vymění přes třetinu lůžek

9. 6. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti v šesti nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, už nebudou muset ležet na starých matracích a opotřebovaných postelích. Nemocnice s poliklinikou Havířov, Karvi-ná-Ráj, Nemocnice Třinec, Nemocnice ve Frýdku-Míst-ku, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov a Slezská nemocnice v Opavě dostanou do poloviny července 1010 nových lůžek, včetně matrací a nočních stolků.


Za pětačtyřicet milionů korun obmění více než třetinu ze všech svých 2719 lůžek.

Pětaosmdesát procent z EU

„Nemocnice obnovují průběžně lůžkový fond, rychlost však závisí na financích. Nákup nových postelí proto většinou upozaďují před nákupy zdravotnické techniky, nutné k poskytnutí kvalitní zdravotní péče pacientovi. Obnovit lůžkový fond nemocnic v takovém rozsahu jako nyní jsme mohli díky finančním prostředkům z Evropské unie. Ta hradí pětaosmdesát procent nákladů, zbytek spolufinancuje kraj,“ vysvětlil náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Vratislava Krnáčová z odboru zdravotnictví kraje podotkla, že lidé v nemocnicích si často na zastaralý lůžkový fond stěžovali. „Upozorňovali třeba na to, že je sice po operaci přestává bolet rána a jejich stav, kvůli kterému museli být hospitalizováni, se celkově zlepšil. Z ležení na nekvalitních matracích a lůžkách je ale bolela záda nebo hlava,“ vysvětlila Krnáčová.

Nové postele jsou snadno ovladatelné pro sestry i pacienty. Umožňují polohování zádové, stehenní i lýtkové části těla, lůžko lze nastavovat v úhlu podle potřeby pacienta.

„Kromě výškového, elektricky ovládaného zdvihu a polohování ložné plochy je možné postel i prodloužit, a to až o patnáct centimetrů. Bezpečná nosnost je až 250 kilogramů, což umožní zvýšení komfortu pro všechny vyšší a silnější pacienty,“ doplnila Šárka Panáková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Třinec.

A první ohlasy pacientů jí dávají za pravdu. „Nová postel mi přinesla neporovnatelný komfort. Nevnímám tolik bolesti a nepříjemné pocity, které provází léčba. Nebolí mě v zádech a nemám pocit tvrdého lůžka. Velmi jsem uvítal polohování hlavy a nohou, které si mohu provádět sám, aniž bych byl nucen volat sestru,“ pochvaluje si pacient rehabilitačního oddělení v Orlové Roman Lindáček.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?