Krajský soud v Olomouci začne rozplétat kauzu ředitele FN Maráčka

10. 1. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Olomouci se začne zabývat případem ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Radomíra Maráčka, který kvůli výběrovým řízením čelí obžalobě ze tří trestných činů. Hrozí mu až osm let vězení.


Na post ředitele největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji již ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vypsal výběrové řízení.

Maráček je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policisté manažera stíhají od loňského února. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu, škodu vyčíslil na téměř sedm milionů korun.

Ředitel údajně uzavíral pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci. Nemocnice ale nakupovala nové přístroje. Zákon údajně ředitel obešel i při uzavírání smluv na audity a poradenství.

Maráček je v čele nemocnice od července 2007. Z funkce ředitele bude odvolán poté, co ministr zdravotnictví ve výběrovém řízení vybere jeho nástupce. Zájemci se mohou hlásit do 15. ledna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?