Krajští zastupitelé se kvůli fúzi nemocnic tvrdě utkají

20. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaký osud čeká tři nemocnice v Karlovarském kraji? Stane se z nich jedna akciová společnost? Návrh předkládá rada Karlovarského kraje (koalice ODS a ČSSD), která tvrdí, že tak uspoří peníze. Někteří oponenti jsou ale přesvědčeni, že jde o pokus vyvedení nemocnic z majetku kraje...


Karlovy Vary - Ve čtvrtek bude krajské zastupitelstvo rozhodovat, zda se ze tří nemocnic v kraji stane jedna akciová společnost. Hlasy proti tomuto kroku ale sílí stále více.

Jaký osud čeká tři nemocnice v Karlovarském kraji? Stane se z nich jedna akciová společnost? Návrh předkládá rada Karlovarského kraje (koalice ODS a ČSSD), která tvrdí, že tak uspoří peníze. Někteří oponenti jsou ale přesvědčeni, že jde o pokus vyvedení nemocnic z majetku kraje.

Proti fúzi tří nemocnic jsou i Evropští demokraté, komunističtí zastupitelé, ale i někteří členové ČSSD. Proč? Ve hře jsou stovky milionů korun.

„Pokud by nová akciová společnost získala i nemovitý majetek nemocnic, tedy budovy, pak pro návrh hlasovat nemůžeme. Na to nejsou nastavena pravidla hry, ani úvěrová politika. S majetkem by nakládalo vedení společnosti a v případě ekonomického propadu nemocnic by krajští zastupitelé už nemohli nic ovlivnit. Podmínkou naší dohody bylo, že nemovitý majetek do společnosti vložen nebude,“ uvedl Jakub Pánik, krajský předseda ČSSD.

„Zatím se vkladem nemovitého majetku do nové akciové společnosti zabývat nebudeme. Neslyšel jsem ale žádný pádný argument, proč by tento majetek nemohl být do nové společnosti vložen. Jsem přístupný všem racionálním argumentům, ne výkřikům do prázdna,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS).

„Pádných argumentů je přece hned několik. Pokud by nemocnice zkrachovaly, pak o ně přijdeme. Jde o riziko podnikání. Fúzí třech nemocnic se budou měnit i pracovně právní vztahy, vždyť se musí ukončit pracovní smlouvy lékařského a zdravotnického personálu. Jde o lobisticky připravený materiál, pro který já v žádném případě hlasovat nebudu, je to naprostý nesmysl,“ uvedl náměstek karlovarského primátora a krajský zastupitel Tomáš Hybner (ČSSD).

Jeho stranický kolega a krajský radní Petr Horký na fúzi třech nemocnic nevidí nic špatného. „Jde jen o plnění programového prohlášení krajské koalice. V něm stojí, že ze tří nemocnic s.r.o. se stane jedna společnost. Nemocnice přece neprivatizujeme, pouze měníme formu. Zůstanou nadále v majetku kraje,“ uvedl Petr Horký.

Výkonný výbor ČSSD jednal o nemocnicích až včera večer. Zásadní nesouhlas zazněl od Evropských demokratů. „Je to snaha vyvést majetek z vlastnictví kraje a z působnosti zastupitelstva. Vždyť v představenstvu akciové společnosti nemocnic by neměl být ani jeden zastupitel a valnou hromadou je rada kraje. Chybí odborná diskuze, ODS pracuje s laiky, kteří dané problematice nerozumí. Varovným příkladem je optimalizace středního školství,“ uvedl senátor a krajský zastupitel Jan Horník. Ten žasne, že lékaři mlčí.

„Nemocnicí obchází strach a lékaři se bojí promluvit, přestože víme, že s tím nesouhlasí. My jsme si vědomi, že sami (Evropští demokraté) nic nezmůžeme, ale chceme lidem ukázat, jakým způsobem se kraj stará o majetek,“ uvedl Jan Horník.

Přestože KSČM se sešla k fúzi nemocnic včera odpoledne a do uzávěrky nebylo její stanovisko známo, krajský zastupitel Jaroslav Borka nesouhlasí.

„Mělo by se počkat do vydání zákona (zákon o nestátních zdravotnických neziskových zařízeních, pozn. red.) a teprve pak to řešit. Co by se dělo v případě ekonomických problémů se zdravotnictvím v kraji? Zřídit z nemocnic akciovou společnost je vykřičníkem, jak se to dělat nemá,“ uvedl Borka.

Karlovarské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?