Královéhradecký kraj odložil sloučení nemocnic o půl roku

20. 6. 2019 7:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Královéhradeckého kraje o půl roku odložili rozhodnutí o sloučení krajských nemocnic do jednoho subjektu. Na zamýšleném sloučení nemocnic nebyla shoda v krajské pětikoalici tvořené ČSSD, ODS, Koalicí pro Královéhradecký kraj, TOP 09 a uskupením Starostové a Východočeši. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) slíbil, že dopracovaný projekt sloučení předloží zastupitelům do konce letošního roku. Všichni přítomní zastupitelé předložený záměr sloučení vzali pouze na vědomí.


Kraj má čtyři nemocnice jako samostatné akciové společnosti v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Jejich akcie vlastní Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Do něj by se měly nemocnice sloučit a dál by fungovaly jako odštěpné závody. Původní předpoklad počítal se sloučením k 1. lednu 2020. Od sloučení si kraj slibuje lepší hospodaření nemocnic a jejich výrazně silnější vyjednávací pozici ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám. Záměr sloučení kraj oznámil na konci roku 2017.

"Jsou tam věci, které potřebují ještě nějaký čas na vysvětlení," řekl Cabicar k odkladu projektu. Debata o sloučení se podle něj povede hlavně na úrovni jednotlivých nemocnic. Uvedl, že zkušenosti z jiných krajů ukazují, že sloučení nemocnic do jednoho celku je jednou z mála variant, jako dosáhnout efektivnějšího fungování nemocnic. Loni nemocnice kraje hospodařily se souhrnnou ztrátou 32 milionů korun. Od kraje loni dostaly dotaci 236 milionů korun. Celkové výnosy nemocnic loni vzrostly o 10,5 procenta na 2,92 miliardy korun

Sloučení nemocnic nedoporučil ani zdravotní výbor zastupitelstva. "Na materiálu je třeba dál pracovat," řekla předsedkyně výboru a bývalá ředitelka jičínské nemocnice Dana Kracíková (STAN a Východočeši). Podle Kracíkové nejsou předloženy náklady spojené s fúzí a není předložena analýza, jak by budoucí spojená organizace ekonomicky a provozně fungovala.

Podle zastupitele, poslance a starosty Trutnova Ivana Adamce (ODS) zvítězily odložením záměru racionální pohledy na věc. Uvedl, že k projektu sloučení by měla mít alespoň částečně pozitivní vztah i opozice, aby po příštích volbách nehrozila demontáž nově přijatého systému.

Projekt sloučení je spojený se značnou administrativou. Po zápisu fúze do obchodního rejstříku bude muset nový subjekt podstoupit novou registraci k poskytování zdravotní péče, bude muset obnovit akreditace a další povolení k činnosti zdravotnického zařízení, rovněž bude muset sjednotit vykazování výkonů a veškerých účetních dokumentů.

Sloučení nemocnic do jednoho subjektu kraj připravoval již v roce 2008, kdy se měly nemocnice sloučit do subjektu s názvem Královéhradecká krajská nemocnice. Záměr tehdy zastupitelé vzali na vědomí, ale naplněn nebyl.

V Královéhradeckém kraji funguje kromě krajem řízených nemocnic státní Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V regionu je také soukromá nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku a další soukromá zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?