Královéhradečtí: Další lůžka rušit nemůžeme

7. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Po zrušení nemocnice v Opočnu nevidí Královéhradecký kraj další prostor pro snižování počtu lůžek. „Na základě jednání pojišťoven to zatím vypadá tak, že v našem kraji bude zrušeno dalších 500 lůžek,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD).


Pojišťovny již začaly jednat s jednotlivými zařízeními o snižování poštu lůžek. Jak restrukturalizaci jako kraj hodnotíte?

Nevidíme, že bychom měli možnost snížit další počet lůžek, protože jsme nedávno zrušili nemocnici v Opočně. Ke snižování počtu lůžek může dojít v případě, že budou schválena legislativní opatření, že proběhne reforma zdravotnictví a bude legislativně ošetřena možnost sjednoceného lůžkového fondu. Také musí být legislativně lépe ošetřena jednodenní péče. Potřebujeme efektivnější zajištění terénu ambulantní péče, tak aby fungoval déle, než do dvanácti hodin. Až se vyřeší tyto záležitosti, můžeme se bavit dále. Ale v našem kraji velký prostor rozhodně nevidím.

Jednání ale již probíhají, jsou nějaké výstupy?

Nebyla jsem u všech jednáních, ale zatím to vypadá tak, že v našem kraji se bude rušit další pět set lůžek. Zhruba 250 lůžek ve fakultní nemocnici a zbytek v krajských. S žádným konkrétním řešením ale pojišťovna zatím nepřišla.

Odbory hovoří o tlacích ze strany pojišťovny, setkala jste se s něčím takovým?

Zatím pojišťovna jedná s jednotlivými řediteli nemocnic a všechno je v jednáních. Konkrétní opatření přijata nebyla. Musí se prostě dodělat jasné analýzy.

Dostala zařízení v kraji již peníze na navýšení mezd pro lékaře?

Od včerejška mám informace, že je ještě nedostali. Jen od OZP, což je poměrně malá pojišťovna. Další problém vidím v tom, že v rámci této akce došlo i k navýšení mezd lékařů záchranné služby a tam se vůbec cesta peněz ze zdravotní pojišťovny neřeší. Podle ministerstva je to na zřizovateli..

Takže jste připraveni to uhradit vy?

Zatím jednáme, dohadujeme se všemi kraji a snažíme se o to, aby došlo k navýšení úhrad od pojišťoven. Vše je v jednání, u nás jsme to spočítali na šest milionů jen v tomto roce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?