Královna-matka trpí leukémií

23. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Milí doktoři, prosím, netrapte mě!“ S těmito slovy se obrátila na lékaře v londýnské Nemocnici krále Edwarda 101letá britská královna-matka. V poslední době se její stav neustále zhoršuje. Cítí se velice slabá, ruce jí neslouží, nohy se pod ní podlamují. Nedávno musela...


být hospitalizována kvůli chudokrevnosti.

Zdálo se, že krevní transfúze zdárně vyřešila její zdravotní problémy. Sice s obtížemi, nicméně s dobrou náladou se zúčastnila bohoslužby ve skotském zámku Balmoral. Změna k lepšímu však netrvala příliš dlouho. Stará dáma musela podstoupit nové a důkladnější vyšetření. Obavám z jeho výsledků čelila po boku svého nejmilejšího vnuka, 52letého korunního prince Charlese. Poslední rozbor krve a nápadné zvětšení sleziny a jater ukázaly, že Queen-Mum, jak jí přezdívají všichni Britové, trpí lymfocytární leukémií. Chorobou, která v jejím věku předznamenává brzký konec života.

„Ví o tom?“ ptal se princ Charles ošetřujícího lékaře dr. Richarda Simpsona. Když se mu dostalo záporné odpovědi, nezbylo Charlesovi nic jiného, než aby šokující novinku sdělil babičce sám. „Jednou přece musím umřít i já,“ reagovala na ortel smrti s typickým anglickým černým humorem a vrozenou noblesou Její Královská Výsost Alžběta, manželka bývalého krále Jiřího VI., který vládl ostrovní říši v letech 1936-1952.

Ještě při oslavě svých 101. narozenin počítala Queen-Mum s tím, že bude na tomto světě přinejmenším další dva roky, a trápila se pomyšlením, že přežije svou mladší dceru Margaret (71), která vůčihledně schází. Dnes už tuší, že závod se smrtí dopadne přinejlepším nerozhodně. A chce jediné - odejít důstojně. Dobře si uvědomuje, že na chemoterapii a ozařování už nemá dost fyzických sil. Zbytečné utrpení, jež nebude korunováno pozitivní odezvou, se jí zcela příčí. Proto chce strávit poslední dny u svých nejbližších, na svém zámku Castle Mey.

Když teď ví, jak to s ní vypadá, nekompromisně trvá na splnění posledních dvou přání, která adresovala Charlesovi i jeho nejstaršímu synovi Williamovi (19). Po následníkovi trůnu chce, aby jí slíbil, že si konečně dá do pořádku osobní život. Pokud Camillu miluje a chtěl by s ní žít, ať neváhá a ožení se s ní. Po Williamovi, jenž se stane jejím univerzálním dědicem a je na druhém místě v následnictví na trůn, vyžaduje, aby se zavázal, že se bude starat o blaho celé windsorské dynastie. Oba staré dámě slíbili, že udělají vše pro to, aby vyplnili její vůli.

Právo, 23. 10. 2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?