Krátce z domova

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Dvojici velkých nemocnic oddlužil stát Jednorázovou podporu 500 milionů korun pro brněnskou Fakultní nemocnici u sv. Anny a 200 milionů korun pro pražskou Nemocnici Na Bulovce vymohl z vládní rozpočtové rezervy ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle jeho slov by bez státní dotace hrozilo, že nemocnice přestanou fungovat a bude ohrožena péče pro pacienty. Krizovou ekonomickou situaci obou nemocnic přičítá ministr špatnému hospodaření v uplynulých letech. Dodal, že oddlužení se nebude opakovat a od současného vedení očekává vyrovnané hospodaření. Nemocnice u sv. Anny skončila loni se ztrátou 367 milionů korun, Bulovka byla se ztrátou 308 milionů druhá nejhorší. * Vyšší platba za státní pojištěnceVláda v červenci schválila zvýšení plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Do zdravotnictví by toto opatření mělo letos přinést 2,1 miliardy korun. Peníze dostanou nemocnice jako náhradu za zrušené stokorunové poplatky za den hospitalizace. Návrh vládě předložilo ministerstvo financí. Vychází z novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterou podepsal počátkem června prezident Miloš Zeman. Měsíční platba za děti, důchodce nebo nezaměstnané, celkem zhruba za šest milionů lidí, vzroste podle novely ze 787 na 845 korun. Pojišťovny budou muset navýšit nemocnicím platbu za obsazené lůžko za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného poplatku.




MZ chce u MF vyjednat navýšení rozpočtu o 1,4 mld.
Na investice do nemocnic a zlepšení dohledu nad zdravotními pojišťovnami chce vyjednat ministerstvo zdravotnictví pro příští rok navýšení ze státního rozpočtu o 1,4 miliardy korun. O požadavku se průběžně jedná, náměstci financí (Jan Gregor) a zdravotnictví (David Kotris) chystají podklady pro ministry Andreje Babiše (ANO) a Svatopluka Němečka (ČSSD), kteří by se měli sejít koncem srpna či počátkem září. Jejich dohoda pak bude zveřejněna. Dosavadní návrh ministerstva financí přiděluje na rok 2015 zdravotnictví 5,735 miliardy korun, tedy o 636 milionů méně, než má resort letos. Zdravotnictví spotřebuje za rok 292 miliard, z nichž přes 230 miliard hradí zdravotní pojišťovny.

Bývalý hygienik dostal pětiletou podmínku
Obvodní soud pro Prahu 2 bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi uložil tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Podle nepravomocného verdiktu uzavřel v roce 2007 tři nadbytečné smlouvy na poradenství pro ministerstvo zdravotnictví, kde byl náměstkem. Podstatou kauzy bylo vyvádění státních prostředků v celkové výši zhruba dvou milionů korun do rukou soukromého podnikatele. Poradenství pro ministerstvo a Státní zdravotní ústav v Ostravě totiž poskytoval manžel Vítovy podřízené a bývalý poslanec Otakar Vychodil. Podle soudu se tím dopustil porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Michael Vít musí podle soudu zaplatit 1,7 milionu korun, což je škoda způsobená MZ. Bývalý hlavní hygienik při své závěrečné řeči prohlásil, že se cítí nevinen.

Němeček jmenoval nového ekonomického náměstka
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) jmenoval ekonomickým náměstkem zodpovědným za chod nemocnic Davida Kotrise. Nahradil Petra Saláka, který před několika dny odešel na vlastní žádost. David Kortis na MZ doposud působil jako ředitel právního oddělení, kde řešil především spor s Diag Human. Hlavním úkolem nového náměstka bude nyní připravovat změnu přímo řízených nemocnic na veřejné neziskové nemocnice.

Nemocnice Na Bulovce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?