Krátce z regionů

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

• ZZS Libereckého kraje má nový tísňový systém




Od začátku roku zajíždí Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje (ZZS LK) nový informační systém, prostřednictvím kterého přijímá tísňová volání na lince 155 a řídí své výjezdové skupiny. Záchranná služba nyní disponuje také novými vozy. Součástí modernizace je i přestěhování ZZS LK do nových prostor v areá lu Krajské nemocnice Liberec. Modernizaci záchranky kraj odstartoval v roce 2011 za pomoci spolufinancování EU prostřednictvím Integrovaného operačního programu, výzvy č. 11. „V současné době probíhá nastavování a ladění systému a také zaškolení operátorů a výjezdových skupin pro používání nových technologií. Spuštění systému je plánováno nejpozději 1. února 2016,“ uvedl ředitel ZZS LK Vladimír Hadač. Systém byl vyčíslen na 33 milionů korun, dotace by měla činit 25,4 milionu. Projekt spadá do celonárodní koncepce Ministerstva vnitra ČR, která se snaží sjednotit informační systémy a navazuje na Národní informační systém integrovaného záchranného systému, se kterým budou nové systémy záchranné služby technologicky provázány.

• Nemocnice v Karlových Varech dokončuje centralizaci

Společný projekt Karlovarské krajské nemocnice a Karlovarského kraje na centralizaci lékařské péče v nemocnici, který zahrnuje rekonstrukci a rozšíření hlavního pavilonu B, se blíží ke konci. Do nového pavilonu se z již nevyhovujících budov L a M stěhuje oddělní ORL, dětské oddělení a infekční oddělení. „Pacientům a zdravotníkům dětského, infekčního a ORL oddělení budou sloužit přistavěné moderní a kvalitně vybavené prostory rekonstruovaného pavilonu B, který je propojen s pavilonem akutní medicíny,“ uvedl hejtman Martin Havel. Celkové náklady na modernizaci činí 129 milionů, z toho 85 milionů tvoří dotace Regionálního operačního programu ROP Severozápad, zbytek uhradí kraj ze svého rozpočtu. „Jsme rádi, že se povedlo realizovat tento projekt, o který naše nemocnice usilovala již delší dobu. Centralizace je především benefitem pro naše pacienty, kterým je péče poskytována v těsné vazbě na hlavní budovu, kde je diagnostika nebo jednotky intenzivní péče,” uvedl generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

• KNL chce stipendia pro absol -venty

Krajská nemocnice Liberec (KNL) chce studentům Technické univerzity v Liberci (TUL), kteří odpracují více hodin praxe, než je stanoveno, a zaváží se, že po ukončení studia nastoupí do liberecké nemocnice, nabídnout smlouvu o vyplácení stipendia. Na setkání akademické obce Ústavu zdravotnických studií (ÚZS) to uvedl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. „Ve zdravotnictví je akutní problém s doplňováním personálu. Potřebujeme víc personálu na všech odděleních a absolventi Ústavu zdravotnických studií jsou velmi dobře připraveni. Během své povinné odborné praxe se většina z nich skvěle osvědčuje. Bohužel jich k nám nastupuje méně, než bychom chtěli,“ dodal. Podle ředitele skončila nemocnice rok 2015 se zhruba 50milionovým ziskem. Luděk Nečesaný vyzval studenty ÚZS, aby absolvovali v nemocnici kromě povinné odborné praxe další hodiny dobrovolně, za které jim nemocnice dobře zaplatí. Nabídka platí pro studenty oboru „všeobecná sestra“ i pro obor „biomedicínská technika“. Špičkové vybavení nemocnice podle něj vyžaduje údržbu na vysoké technické úrovni a studenti se mohou zapojit do práce oddělení zdravotnické techniky. Nabídku rozšířené praxe podporuje i rektor TUL Zdeněk Kůs.

• Frýdecko-místecká nemocnice rozšířila oddělení následné péče

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela novou lékárnu a oddělení následné péče s dalšími 30 lůžky. Přestavba lékárny stála 7,7 milionu korun, zřizovatel nemocnice Moravskoslezský kraj přispěl téměř 3 miliony. Bylo také rozšířeno oddělení dlouhodobé následné péče. „Oddělení je určeno pacientům, kteří už nepotřebují akutní zdravotní péči, jejich stav je stabilizován, ale vyžadují doléčení či ošetřovatelskou/rehabilitační péči. Jedná se například o pacienty po infekčních onemocněních, se srdečním selháním či po traumatech. Tedy zpravidla křehké seniory potřebující specifický přístup, racionální lékovou politiku, zlepšení funkční zdatnosti, kognitivní rehabilitaci,“ uvedl primář oddělení Michal Bílský. Dodal také, že první část oddělení s 30 lůžky, kterou nemocnice otevřela loni v říjnu, byla okamžitě zaplněna. Náklady na rekonstrukci oddělení dosáhnou 1,25 milionu korun a jsou hrazeny z prostředků kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?