Krátce z regionů

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

• Dohoda o přeshraniční spolupráci záchranných služeb je schválena




Rada Libereckého kraje schválila společné ujednání o spolupráci zdravotnických záchranných služeb mezi Saskem a Karlovarským, Libereckým a Ústeckým krajem. Jedná se o navázání na rámcovou smlouvu mezi ČR a SRN o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, kterou státy podepsaly již v roce 2013. „Schválené ujednání je určitým návodem určeným pro běžnou praxi při zajišťování činnosti zdravotnických záchranných služeb v obou zemích v příhraničním pásmu,“ uvedl radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Petr Tulpa. Slavnostní podepsání schváleného ujednání mezi třemi českými kraji a Svobodným státem Sasko proběhne na konci listopadu v Karlových Varech.

• Starostové části Karlovarského kraje žádají o peníze

Starostové obcí z Mariánskolázeňska vyzvali Karlovarský kraj, aby pomohl financovat nepřetržitou lékařskou pohotovosti v nemocnici v Mariánských Lázních. V písemné výzvě to uvedl starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák, který v této souvislosti zastupuje i okolní obce, např. Mnichov, Tři Sekery nebo Starou Vodu. Upozorňuje na to, že zatímco přes den funguje ve městě řada odborných ambulancí, chirurgická a interní ambulance s nepřetržitým provozem chybí. Pacienti rychlé záchranné služby tak musejí být převáženi do nemocnic v Chebu, Sokolově nebo Karlových Varech. „Je pro nás šokující skutečností, že Karlovarský kraj kromě své Karlovarské krajské nemocnice podporuje i jiné soukromé zdravotnické subjekty v kraji v řádech desítek milionů korun, přesto do mariánskolázeňské oblasti nedoputovala ani koruna,“ uvedl starosta v prohlášení. Kraj se brání tím, že město nechalo situaci takto vygradovat. Starosta Mariánských Lázní požaduje, aby kraj přispíval na pohotovost, která je nutnou službou veřejnosti, tak jako se tomu děje i v jiných krajích.

• Českolipská nemocnice má nové představenstvo, majitele nemění

Dozorčí rada Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa odvolala na začátku října představenstvo a jmenovala nové. K tomuto řešení přistoupila po rezignaci dvou členů představenstva. Ve své funkci skončil i předseda představenstva Radek Havlas. Novým generálním ředitelem nemocnice se stal Jaroslav Kratochvíl. Dalšími členy představenstva byli jmenováni Vladimír Trenčiansky, Ivan Garaj, Alena Brodská a Jaroslava Navrátilová. Nemocnice také zůstane ve vlastnictví kraje. Liberecký kraj totiž odmítl zářijovou nabídku města Česká Lípa na odkoupení stoprocentního podílu v nemocnici za 100 milionů korun. Kraj nabídl městu minoritní podíl do 49 %. Za jakou částku by město mohlo podíl odkoupit, rozhodne nezávislý auditor. Konečné slovo pak budou mít zastupitelé.

• Sušickou městskou nemocnici od října provozuje skupina Nemos

Vedení města Sušice vybíralo pro provozování nemocnice ze čtyř zájemců. Zvítězila soukromá zdravotnická skupina Nemos, která již provozuje a vlastní nemocnice v Karlovarském kraji. Firma podepsala s městem smlouvu na 25 let. Město si od nového provozovatele slibuje další rozvoj nemocnice a zachování stávajícího rozsahu zdravotní péče. Nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem odborného zdravotnického personálu, zejména lékařů. „Město Sušice se rozhodlo pro sušickou nemocnici vyhledat silného strategického partnera, který dokáže přinést kvalitu, personál i finance. Pomalu končí doba malých izolovaných nemocnic a začíná doba silných investičních skupin zaměřených na kvalitu poskytované péče,“ uvedl pro novináře starosta Petr Mottl.

• Kardiologové Nemocnice Na Homolce využívají 3D technologii k mapování srdce

Kardiologové na Homolce upozorňují na vzrůstající výskyt chronického srdečního selhání. To považují za závažný problém nejen z terapeutického, ale i z ekonomického hlediska, protože vzrůstá riziko opakovaných hospitalizací. Na chronické srdeční selhání umírá čtvrtina pacientů do 5 let od stanovení diagnózy. Kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce se proto snaží využívat nejmodernějších technologií k diagnostice. Začalo při provádění srdečních katetrizačních ablací využívat novou, v ČR zatím unikátní technologii systému trojrozměrného srdečního mapování a navigace Rhytmia, kterou vyvinula bostonská společnost zaměřená na inovace zdravotnické techniky. Systém umožňuje přesné mapování srdce v průběhu katetrizačního zákroku. „My a naši kolegové z Institutu klinické a experimentální medicíny jsme byli přímo u vývoje systému, spolu s profesorem Kautznerem jsme ho v roce 2007 testovali v rámci klinické studie. Ke klinickému použití jsme ho na Homolku získali už loni, ale ještě jsme museli doladit některé technické detaily,“ uvedl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?