Krátce z regionů

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Karlovarská nemocnice zlepšila hospodaření Karlovarská krajská nemocnice (KKN) získala od pojišťoven za první polovinu letošního roku vyšší úhrady a od pátého měsíce vykazuje kladný hospodářský výsledek. „Absolvovali jsme sérii jednání se zdravotními pojišťovnami. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný upozorňoval na znevýhodnění našich nemocnic, které například už před časem převzaly pacienty mariánskolázeňské nemocnice, zvýšil se také počet výkonů karlovarského kardiocentra,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák. Kraj by měl dostat od pojišťoven více peněz i ve druhém pololetí. Další finance získá nemocnice od kraje v podobě úhrad péče veřejné služby ve výši zhruba 38 milionů korun. „Doufáme, že by hospodářský výsledek KKN na konci roku mohl být příznivější než v roce předchozím,“ dodal Miloslav Čermák. V polovině září pak bude expertní skupina kraje rozhodovat o optimální skladbě oborů v nemocnicích regionu.




Nemocnice TGM Hodonín má díky sbírce peníze na nová lůžka
V současné době nemocnice pořádá třetí kolo sbírky na obměnu nemocničních lůžek. Začátkem srpna se jí podařilo překročit hranici půl milionu vybraných korun. Třetí kolo je zatím nejúspěšnější ze všech pořádaných. Kromě od soukromých osob získává nemocnice podstatnou částku také z rozpočtů patnácti obcí, jejichž obyvatelé její služby využívají. Ty přispěly dohromady částkou 382 tisíc korun. V řádech desetitisíců přispěly i soukromé firmy nebo hodonínský sportovní klub. „V nejbližších dnech se vedení nemocnice chystá oslovit s žádostí o podporu sbírky další potenciální dárce z řad významných hodonínských firem a také další obce,“ uvedla ředitelka nemocnice Věra Dostálová. Zařízení se díky penězům podařilo obměnit už většinu z 200 lůžek.

VZP přislíbila jihočeským zařízením více peněz
Zástupci Jihočeského kraje a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se domluvili na další spolupráci. Nyní budou pokračovat jednání především o dorovnání úhrad za lékařskou péči poskytnutou v loňském roce a o úhradách péče v lůžkových sociálních zařízeních na území kraje. VZP se také údajně bude snažit motivovat mladé lékaře, aby pracovali i v odlehlých oblastech kraje, kde je velký úbytek praktických lékařů. Ředitel VZP i zástupci kraje přislíbili vypracování analýzy, na jejímž základě budou zmapována místa, kde nedostatek praktických lékařů hrozí.

Novým ředitelem FN Plzeň se stane Václav Šimánek
Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro zdravotnictví, lékař Václav Šimánek (ČSSD) vyhrál výběrové řízení na post ředitele Fakultní nemocnice Plzeň. Do funkce byl jmenován 20. srpna. „Do výběrového řízení se přihlásili dva kandidáti, přičemž jeden z nich nesplňoval kritérium požadované úrovně vysokoškolského vzdělání. Komise proto hodnotila jediného účastníka,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová pro ČTK. Šimánek nahradí Jaroslavu Kunovou, která se rozhodla po šestnácti letech funkci opustit. Václav Šimánek současně kandiduje ve volbách do Senátu za obvod Plzeň-město.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?