Krémy na opalování nejsou zárukou ochrany proti průniku UVA do kůže

30. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Studie britských lékařů ukazuje, že některé krémy na opalování s vysokým UV filtrem nedokážou zabránit nebezpečným účinkům slunečních paprsků. Podle autorů je třeba provést další výzkum, který by ukázal, jaké typy krémů dokáží průniku UVA do kůže zabránit...


Studie publikovaná v časopise Journal of Investigative Dermatology ukazuje, že některé krémy na opalování vyráběné předními kosmetickými firmami nedokážou zabránit průniku UVA do kůže. Podle autorů studie je třeba provést další výzkum, který by ukázal, jaké typy krémů tuto ochrannou funkci mají, popřípadě zda takové krémy vůbec existují.

Výzkumníci provedli studii na vzorcích kůže, které odebrali pacientům po jejich souhlasu (například z kůže odebrané po plastické operaci prsu). Lékaři pak vystavili vzorky vlivu ultrafialovému záření A, které mělo stejnou intenzitu jako záření sluneční. Právě UVA způsobuje stárnutí kůže a zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Průběh výzkumu

Lékaři při výzkumu použili tři druhy běžně užívaných krémů na opalování s vysokým UV filtrem. (Názvy těchto výrobků studie neuvádí). Na vzorky kůží pak bylo aplikováno doporučené množství přípravku.

Testy ukázaly, že zatímco krémy sice ochránily kůži před spálením, proniknutí ultrafialových paprsků do kůže zabránit nedokázaly. „Zdá se, že použité přípravky nechrání před negativními vlivy volných radikálů,“ uvedl šéf výzkumného týmu profesor Roy Sanders.

„Výsledky tohoto výzkumu ukazují na poměrně závažný problém. Lidé se totiž dosud domnívali, že pokud použijí před opalováním krémy s vysokým UV filtrem, jsou chráněni před potencionálním rizikem rakoviny kůže. Teď se však ukazuje, že tomu tak není,“ dodává profesor Sanders.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 30.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?