Kritizovaný ředitel Nemocnice Kyjov Pejchl dobrovolně odejde

14. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Nemocnice Kyjov Josef Pejchl, který v posledních týdnech čelil kritice místních politiků i části personálu, opustí svou funkci. Podle tiskové zprávy se rozhodl přijmout jinou pracovní nabídku a z nemocnice odejde na vlastní žádost.


„Myslím, že své úkoly jsem splnil, etapa se uzavírá a je čas odejít,“ řekl ČTK Pejchl. Mediální přestřelky s kyjovským starostou Františkem Luklem (Sedmadvacítka nezávislých) prý na jeho rozhodnutí neměly vliv.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého (ČSSD) ještě není Pejchlův odchod oficiální informací. „Zatím to nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Jihomoravský kraj se k tomu vyjádří ve čtvrtek,“ řekl Ryšavý.

Pejchl do čela nemocnice nastoupil loni a uskutečnil mnoho změn. Obměnil management a výrazně zlepšil hospodaření. Letos v září nemocnice skončila se ziskem 5,5 milionu korun, loni ve stejném období měla ztrátu 19 milionů korun. Pejchl zavedl přísný systém evidence pohybu léků a zdravotnického materiálu. Jako ředitel řešil i problémy s reklamacemi špatně provedených staveb v areálu nemocnice.

V Kyjově si ale Pejchl udělal také nepřátele. Koncem letošního roku vznikla petice, která volala po Pejchlově odvolání. Petice argumentuje údajnou „personální devastací“ nemocnice. Petenti dále uvedli, že Pejchl a jeho tým zavádějí změny bez konzultace s ostatními zaměstnanci. Nemocnici je prý třeba vést „bez riskantních improvizací“ a „organizačních zmatků“.

Pejchl spory prezentoval jako výsledek toho, že se snaží dělat pořádek ve dříve zadluženém zařízení, kde se plýtvalo. Se starostou Luklem si v posledních dnech Pejchl vyměňoval otevřené dopisy, v nichž se navzájem obviňovali ze lží. Spory se týkaly například výpovědi provozovateli lékárny v areálu nemocnice, ukončení činnosti psychiatrické ambulance a personálních změn.

Pejchl ovšem tvrdí, že jeho odchod nemá nic společného s peticí ani s politickými tlaky. „Vždy jsem se snažil být apolitický a vyhnout se tomu, aby si tu kdokoliv dělal na nemocnici svou politickou kampaň. Politici věděli, že chci kvůli rodině odejít,“ uvedl Pejchl. Nového ředitele bude vybírat kraj jako zřizovatel nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?