Kritizovaný šéf plzeňské záchranky rezignoval

18. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf zdravotnické záchranné služby v Plzeňském kraji Zdeněk Koutecký na konci února odstoupí ze svého místa. Někteří zastupitelé a jeho kolegové ho viní z neprůhledného hospodaření s majetkem záchranky...


PLZEŇ - Kouteckého aktivity v čele záchranné služby prověřoval i kontrolní výbor zastupitelstva, který našel závažná pochybení. Odstoupit z funkce chce k poslednímu únoru.

Proč šéf plzeňské záchranné služby rezignoval, když se podle svých slov cítí nevinen? Koutecký uvedl, že k tomuto kroku se rozhodl v zájmu dobrého fungování záchranné služby a stabilizace současné situace. „Nemám už chuť čelit dalším obviněním,“ řekl.

Na rezignaci měl podle něj podíl i krajský radní pro zdravotnictví, který ho nikdy nepodpořil. Kouteckého rozhodnutí ocenil hejtman Petr Zimmermann: „Věřím, že dojde k uklidnění poměrů a opadnutí vášní,“ uvedl.

Koutecký prý s rezignací čekal, až dostane do ruky závěry kontroly finančního odboru kraje. Ta podle jeho mínění neshledala na činnosti záchranné služby žádná závažná pochybení. Hejtman chce s hodnocením počkat až na konečný závěr kontrolorů, kteří nyní čekají na Kouteckého vyjádření k jejich hodnocení.

OBVINĚNÍ PROTI KOUTECKÉMU:
1) Ředitel si prý nechával provizi z toho, že přes svou firmu fakturoval přesčasové hodiny lékařů.
2) Záchranka velmi nevýhodně poskytovala soukromé firmě dispečink.
3) Jeho soukromé aktivitymohou být v rozporu se zájmem záchranky.

Výhrady proti Kouteckému se poprvé objevily v polovině prosince, kdy je přednesli členové kontrolního výboru.

Podle jejich tvrzení ředitel toleruje nesprávné hospodaření, získává nepřiměřené výhody a na řízení záchranky mu pro velké množství soukromých aktivit zbývá jen málo času. Řediteli je zároveň vytýkáno neprůhledné fakturování, zneužívání peněz ve prospěch vlastní firmy, jež prý záchrance fakturovala nepřiměřené náklady na provoz.

Navíc si prý účtoval vysoké provize za to, že přes svou soukromou firmu fakturoval přesčasy, které lékaři odpracovali nad zákonnou normu. Kontrolní výbor proto požadoval Kouteckého odvolání.

www.Zdravi.Euro.cz, ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?