Krize by mohla zvýšit zájem lidí o práci v nemocnicích

24. 2. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodářská krize by mohla podle některých očekávání zvýšit zájem lidí o práci v nemocnicích. Uplatnění by našly zdravotní sestry, které po studiu šly za lepšími penězi mimo zdravotnictví. Místo by našli i sanitáři, kterých je v nemocnicích nedostatek...


Pražské firmy ale zatím nepropouštějí, a tak nemocnice v metropoli zvýšený zájem o práci sestry nebo sanitáře nezaznamenaly. V regionech, kde se propouští, už náznaky změny jsou, zjistila ČTK v anketě.

„Zatím jsme nezaznamenali větší zájem, ale je pravda, že v to doufáme,“ řekla ČTK mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Podle ní je na příliv zájemců brzy, propouštět se začalo až teď. Nemocnice potřebuje stovku sester a zhruba stejně sanitářů, uvítala by i lékaře některých specializací. Mluvčí očekává, že přibude zejména nižší zdravotnický personál, a to díky tomu, že už si lidé nebudou tolik vybírat a budou rádi, že vůbec nějakou práci mají. „Určitě propouštět nebudeme, spíš bychom potřebovali lidi přijmout,“ dodala.

Nedostatek jiných pracovních příležitostí přivádí sestry a ošetřovatelky Léčebně dlouhodobě nemocných v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. Tamní primář Radan Křenek ČTK řekl, že mají téměř plný stav zaměstnanců. „Přispívá k tomu i to, že jsme dál od centra, asi 25 kilometrů od Brna, a také krize, která omezila v regionu pracovní příležitosti,“ uvedl.

„Zaznamenali jsme příliv nových pracovníků pouze v administrativním sektoru,“ řekl ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Petr Mach. Mezi zdravotníky podle něj nemocnice v tuto chvíli větší zájem neočekává, Praha zatím nabízí dost jiných pracovních příležitostí. Nemocnice ale nemá zásadní problém s počty zdravotníků. Dělá akreditované kurzy sanitářů, jejich absolventy rovnou zaměstná. Ročně jsou to desítky lidí.

Náměstek Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David ČTK řekl, že mají trvalý problém zejména se sanitáři. „Sice se jich hodně hlásí, ale zase je musíme rychle vyhazovat, protože dost často se ukáže, že nejsou pro tuto práci vhodní,“ vysvětlil. Léčebna nemá problém se získáváním lékařů, o něco horší je to se zdravotními sestrami, kterým vycházejí vstříc lepším platem.

V Ústřední vojenské nemocnici podle mluvčí Ivy Ruskovské v současné době nezaznamenali větší nápor zájemců o zaměstnání. „Stabilně nám chybějí sestry na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla.

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala zatím nemá informace, že by nemocnice měly příliv pracovníků. „Zatím dopady nejsou. Máme nedostatek zaměstnanců, ale hledáme hlavně kvalifikované, tady asi moc změna nebude,“ řekl ČTK. Nemocnice jsou podle Fialy omezeny financemi, nemají na zvyšování počtu pracovníků. Krize podle něj spíše zhorší situaci. „Bude tlak na to, aby se některé nemocnice zavřely a personál přešel do velkých fakultních nemocnic a doplnil tam stavy,“ uvedl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?