Krize v kladenské nemocnici skončí, doktory prý už mají

17. 4. 2011 10:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový režim na neurologickém oddělení Oblastní nemocnice Kladno, který zde funguje do březnového odchodu šesti lékařů, bude prý brzy ukončen.


Tvrdí to mluvčí středočeských nemocniPatrikTomšů. Na neurologii více než měsíc nefunguje iktové centrum a uzavřeno je jedna ze dvou lůžkových částí. Záchranáři vozí pacienty postižené mrtvicído Prahy.

Nemocnice od odchodu doktorů usilovně hledá náhradníky. Podle Tomšů by mohli již k prvnímu červenci nastoupit do Kladna hned dva odborníci, kteří zajistí normální stav oddělení. Jisté je, že žádný z šestice lékařů, již z Kladna odešli, protože nesouhlasili s vedením špitálu, se do nemocnice nevrátí.

Tomšů dále uvedl, že kladenské zdravotnické zařízení získalo zatím dva chybějící lékaře.

Jeden z nich tady začne pracovat od května a stane se vedoucím neurologické JIP. Druhá lékařka do práce nastoupí 1. července.

„V současné době má nemocnice jedenáct smluv s lékaři, někteří ovšem na oddělení nepracují na plný úvazek,“ doplnil mluvčí.

Krize na oddělení neurologie začala v březnu, kdy bývalí kladenští neurologové setrvali ve svých výpovědích. Ty podali na konci loňského roku.

Odchody však nesouvisely s výzvou Děkujeme, odcházíme, ale s novým primářem Jaroslavem Elisem. Lékaři tvrdili, že je odpovědný za klesající úroveň lékařské péče na oddělení.

Podle Tomšů se vztahy mezi lékaři a primářem vyhrotily kvůli odlišným pohledům na organizaci práce nebo léčebné metody.

Nejen lékaři, ale nakonec i primář z nemocnice odešel. Vedení zdravotnického zařízení později chtělo o možném návratu neurologů individuálně jednat.

Lékaři ale požadovali vyjednávání s celou skupinou. Obě strany se proto na návratu nedohodly.

Krizový režim na oddělení podle Tomšů dosud nepřinesl žádné problémy. Akutní pacienti jsou převáženi na pražské kliniky jak je domluveno. Ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek potvrdil, že zdržení s převozem pacientů je maximálně v intervalu deseti minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?