Krize v Milosrdných bratří pokračuje. Ředitel má podporu města

31. 3. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří se dále vyhrocuje. Odboráři ji komentují slovem „katastrofální“ a obávají se o její další osud. Z nemocnice začaly odcházet i zdravotní sestry. Současné vedení má ale podporu města.


Ředitel nemocnice Josef Drbal vyvolal v dosud klidné nemocnici poměrně napjatou atmosféru. Po týmu anesteziologů, kteří zařízení opustili po akci Děkujeme, odcházíme, nyní nemocnici opouští i zdravotní sestry.

Odbory tvrdí, že pokud nedojde ke změně vedení, nemocnici hrozí kolaps: akutní péče skončí úplně a zůstane jen interna a LDN.

Bývalý ředitel a chirurg nemocnice Daniel Rychnovský tvrdí, že pro nemocnici pracují externisté, kteří neznají její chod, personál ani neumí mnohdy pracovat s některými přístroji.

Jejich nedostatečnou kvalifikaci potvrdil i bývalý primář Jaroslav Kutý, který letos z nemocnice po 26 letech odešel. V nemocnici prý nastala situace, že pacienta po operaci bylo třeba odpojit od plicní ventilace, aby mohl dýchat sám.

„Nebyl anesteziolog, který by to uměl. Museli jsme ho (pacienta) transportovat do Úrazové nemocnice, aby nám ho odpojili, a pak zpět na (naši) jednotku intenzivní péče,“ popsal Rychnovský.

Město stojí za Drbalem

Drbal se ke konkrétnímu případu nevyjádřil, uvedl jen, že situaci řeší a odkázal přitom na mandát, který mu vedení města, jako zřizovatele nemocnice, dalo.

„Rada pověřila ředitele Drbala, aby stabilizoval situaci a informoval ji o svých krocích. Kdybych neměla obavu, tak bych netrávila tři týdny jednáním s lékaři a nehledali bychom cesty, jak to vyřešit,“ uvedla pro LN náměstkyně primátora Jana Bohuňovská.

VZP se chystá na kontrolu

Kromě anesteziologů podalo výpověď také osm sester z oddělení intenzivní péče a ARO.

„Pokles operativy za březen je víc než poloviční, jak na chirurgii, tak na gynekologii. Jednotka intenzivní péče má zhruba poloviční výtěžnost,“ řekl Kutý.

Drbal zrušil už na počátku března pět lůžek na anesteziologicko-resuscitačním oddělení vyhrazených pro pacienty v nejvážnějších stavech. Podle Kutého byly přitom tyto pokoje nejvýdělečnější.

Do nemocnice se navíc na kontrolu chystají zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Budou zjišťovat, zda má nemocnice dost anesteziologů s potřebnou kvalifikací.

Nejde mi o post

Rychnovský popřel, že by cílem jeho aktivity byl návrat do křesla ředitele. Je brněnským šéfem KDU-ČSL a městská rada složená ze zástupců ČSSD a ODS ho loni odvolala, podle Rychnovského z politických důvodů.

I kdyby bylo nové výběrové řízení na šéfa, znovu se prý o post ucházet nebude. Nanejvýš je ochoten dočasně „pomoci stabilizovat situaci jako náměstek“.

Rychnovský je prý připraven na výpověď, Drbal však řekl, že ji lékaři nedá. Není to prý jeho styl. Neuvažuje však ani o tom, že by odstoupil sám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?