Krizový štáb 9 proti kolapsu ve zdravotnictví zahájil kampaň

11. 9. 2019 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb 9 proti kolapsu ve zdravotnictví zahájil v nemocnici v Orlové na Karvinsku informační kampaň. Iniciativa bojuje proti omezování péče a zavírání nemocnic a chce dosáhnout toho, aby do zdravotnictví šlo devět procent z hrubého domácího produktu. Nyní je to méně než sedm procent.


V Krizovém štábu mají zastoupení zaměstnavatelé, nemocnice, lékaři, pacienti, odbory, charita či agentury domácí péče. Chtějí s kampaní objet devět nemocnic a sbírat podpisy pod petici.

"Nechceme, aby dál zdravotnictví kolabovalo, chceme aby se do zdravotnictví uvolnilo větší množství financí," řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková. Aby zdravotnictví příští rok nezkolabovalo, mělo by se podle štábu z účtů zdravotních pojišťoven uvolnit zhruba 25 miliard korun za poskytnutou zdravotní péči navíc oproti tomu, co plánuje na příští rok ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

"Vede nás k tomu personální situace v nemocnicích, vede nás k tomu to, že pacienti stále častěji čekají déle na léčbu. Stále častěji se dozvídáte, jak pacienti se dostávají do situací, že se odkládají jejich vyšetření, že nemohou najít lékaře nebo že později jsou objednáváni k operacím," uvedla Žitníková.

Krizový štáb chce zlepšit situaci jak pro pacienty, tak pro zaměstnance. "Chtěli bychom, aby se do nemocnic vrátila část zaměstnanců, kteří kvůli pracovním a mzdovým podmínkám odešli, a aby pacienti nemuseli na péči tak dlouho čekat," poznamenala Žitníková.

Nedostatek personálu a jeho přetěžování stejně jako prodlužování čekacích dob pro pacienty podle ní trápí všechny české nemocnice. Nejde o problém jednotlivých nemocnic, ale o systémový problém, soudí.

Zaměstnanci orlovské nemocnice se shodli na tom, že situace ve zdravotnictví je podle nich katastrofální. Podle předsedy Lékařského odborového svazu Martina Engela se změny ve zdravotnictví zřejmě nedají očekávat bez změny na postu ministra zdravotnictví.

Ministr Vojtěch se minulý týden s odbory a zástupci nemocnic, pacientů a dalších organizací neshodl na přidání peněz do zdravotnictví pro příští rok. Chtěli více peněz na platy, pro nemocnice a domácí péči. Peníze se podle krizového štábu mají vzít z rezerv zdravotních pojišťoven. "Všechny segmenty zdravotnictví pro příští rok rostou. Včetně nemocnic a domácí péče," řekl Vojtěch. Protest organizací označil za "nátlak lidí, kteří si nevyjednali, co si představovali". Rozpuštění poloviny rezerv zdravotních pojišťoven podle něj není možné. "Pokud rozpustíme polovinu rezerv, musíme je doplnit, protože se úhrady navýší, nebo systém zkolabuje," dodal. Ministerstvo zdravotnictví už uzavřelo úhradovou vyhlášku pro rok 2020, která vznikla na základě dohod mezi zdravotními pojišťovnami a segmenty zdravotní péče, a odeslalo ji Legislativní radě vlády.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?