Krizový štáb lázní žádá změnu vyhlášky, která vzala lázním peníze

9. 8. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb lázní požádal v otevřeném dopise premiéra Jiřího Rusnoka a ministra zdravotnictví Martina Holcáta, aby řešili situaci lázní. Vyhláška s tzv. indikačním seznamem omezila počty nemocí, které hradí zdravotní pojišťovny, a zkrátila dobu pobytu. Pro lázně to podle mluvčí štábu a šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové znamená půlmiliardový propad příjmů. Ministerstvo je podle mluvčí Viktorie Plívové připraveno o žádosti krizového štábu jednat, schůzka bude 29. srpna.


„Obracíme se na vás s naléhavou žádostí o změnu vyhlášky s indikačním seznamem pro lázeňskou rehabilitační péči. Její současná podoba vede k rychlé likvidaci českého lázeňství,“ uvádí se v dopise, který má ČTK.

Lázeňství dlouhodobě spotřebovává dvě miliardy korun ze zhruba 290 miliard, které ročně spotřebuje české zdravotnictví. Počty pojištěnců v lázeňské péči letos proti rokům 2011 a 2012 klesly o 50 procent. Ročně platily zdravotní pojišťovny léčení zhruba 120.000 pacientů, letos jejich počet podle propočtu štábu těžko dosáhne 60.000. Podobně klesly i počty pacientů, jimž pojišťovny na lázně jen přispívají.

Štáb připomíná, že hrozí likvidace oboru, který je chloubou Česka. Lázeňská péče má velké zdravotní přínosy a lázeňství je zdrojem pracovních příležitostí. „Lze odhadnout, že počet propuštěných pracovníků může do konce roku dosáhnout až 10.000,“ varovala Žitníková.

Vyhlášku vydal předchozí ministr Leoš Heger (TOP 09). Podle něj si lázně mají najít další zdroje příjmů, rozšířit nabídku wellness pobytů, přilákat cizince a zaměřit se na rehabilitační péči. Podle štábu ale ekonomická situace většiny českých pacientů není taková, aby si mohli pobyt v lázních hradit. Dokazuje to podle nich příklad lázní Velichovky, které již kvůli nedostatku hostů musely skončit. Insolvence prý hrozí také Janským Lázním.

Krizový štáb, v němž jsou zdravotnické a lékařské odbory, organizace pacientů a zdravotně postižených a zástupci lázní, považuje podle Žitníkové za nejlepší řešení návrat vyhlášky do podoby před 1. říjnem 2012. Rozhodnout o tom může vláda bez ohledu na vývoj politické situace. Krizový štáb je připraven k okamžité součinností, dodala Žitníková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?